IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата сменя властта и в Атина?

Водещите гръцки партии ПАСОК и Нова Демокрация с големи загуби на изборите, в новия парламент вероятно ще влязат десет формации

21:20 | 06.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Православен свещеник гласува в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Православен свещеник гласува в Атина. Снимка: Ройтерс

Победители на изборите в Гърция са партиите по крайно лявото и крайно дясното поле на политическия спектър. Според първоначални оценки, които са базирани на екзитпол, повече от 50 на сто от гласовете са за партиите, които отхвърлят икономическия аскетизъм или дори се застъпват за излизане на Гърция от Европейския съюз и еврозоната, пише Financial Times.

Огромни загуби отчита Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което в продължение на две години напътстваше строгите мерки за икономии. От 44% при изборите през 2009 г. сега ПАСОК има около 16%.

Наравно с ПАСОК в първоначалните прогнози е "Коалиция на радикалната левица". Партията се настоява Гърция едностранно да „изтрие“ дълговете си и да прекрати действието на спасителните пакети. 

В новия парламент вероятно ще влязат десет вместо досегашните пет партии, включително неофашистката партия Златна зора (Chrysi Avgi), която според прогнозите има 6-8%.

Консервативна Нова демокрация (Nea Dimokratia) е най-силната партия, но е загубила над половината от избирателите си от 2009 г. според прогнозите ще вземе около 17 на сто от гласовете на избирателите.

За първи път в парламента с очакван резултат от около единадесет процента влиза ултра-националистическата партия "Независими гърци", която иска да реши финансовите проблеми на Гърция чрез германските репарации за нацистката окупация през Втората световна война.

Голяма се очертава да е битката между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 и 3 на сто и засега не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг, за да влязат в парламента.

Фрагментирането на политическия пейзаж ще направи трудно или дори невъзможно формирането на стабилно правителство, пише в свой анализ Ройтерс. Засега нито една агенция за социологически проучвания не се осмелява да даде оценки за разпределението на местата в парламента. Но всички са категорични, че партиите, които се придържат към строгите мерки за намаляване на разходите, няма да могат да сформират парламентарно мнозинство.

Днес 9,7 млн. гърци бяха призовани да гласуват за разпределението на 300 места в парламента в условията на най-тежката следвоенна криза в историята на страната си. За нея са виновни колкото местните политици, управници и бизнесмени, така и европейските банки, наливали десетилетие наред безконтролно пари в една от най-бедните икономики в еврозоната, и надзорните органи на ЕС, които си затваряха очите, смятат анализатори, цитирани от Ройтерс.

Като цяло в изборите участваха 32 партии. По данни на вътрешния министър Тасос Гуанитис изборите са преминали без съществени нарушения, а избирателната активност е висока.

Сега ключова фигура се очаква да бъде консервативният председател на Нова демокрация Антонис Самарас, който ще получи от президента Каролос Папуляс задачата да състави кабинет. За тази цел според член 37 на гръцката конституция той има срок от три дни.

Ако Самарас не пожелае или не успее да сформира коалиция, проучвателният мандат се предава последователно за по три дни над лидерите на втората и третата най-големи партии.

Ако и тогава никой не успее да сформира правителство, президентът вика на консултации лидерите на всички партии, представени в парламента. Провалът и на този последен опит за съставяне на правителство ще означава разпускане на на новоизбрания парламент и нови избори. Според Wall Street Journal те бихте могли да се проведат най-рано на 10 или 17-и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
stone kold
преди 11 години
е нека гроб да ги управлява и там че и излишък ще имат и никакви заеми няма да им останат но и хора няма да има да живеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Гърците не им е останал грам акълец, щом гласуват за разни националисти дето щели да искат репарации от Германия. Не че нашите партии са нещо хубаво и там пълно с ***, но тия ми се видят много по-зле. А 10 партии коя от коя по-ненормални да се разберат за каквото и да е забрави, просто ги виждам до една година извън ЕЗ и ЕС също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
Ей в това положение демокрацията не върши работа, а само пречи.Трябва им диктатор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
ако не клекнат пред мвф ще ги върнат обратно в първобитния строй без значение кой е на власт там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Положението отива на политическа нестабилност - поляризация в политическото пространство и избори до дупка. В комбинация с икономически проблеми и ревизия на договореностите от последното правителство с Вазилинус ... Лошо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още