IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Standard: ЕС може да затвори границите си с Гърция

За разлика от липсата на процедура за излизане от еврозоната, в Шенгенското споразумение има ясни правила за връщане на границите, пише австрийският седмичник

17:30 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Der Standard: ЕС може да затвори границите си с Гърция

Ако вследствие на кризата Гърция обяви извънредно положение, Европейският съюз може да въведе отново граничен контрол със страната. Съветът на ЕС в Брюксел и самите членки вече обмислят подобен краен сценарий, твърди в свой материал авторитетният австрийски седмичник Der Standard.

На високо равнище в ЕС се разиграват конкретни сценарии за това какви последствия ще има срив в Гърция върху сигурността на съюза. „В съвета има гореща дискусия за това, как може да се затворят границите в случай на нужда“, цитира изданието свои източници. „Всички държави се подготвят за подобен сценарий“. 

Засега не се споменават конкретни детайли. От една страна има опасения, че в случай на хаос в Гърция, високи парични суми може да бъдат изнесени нелегално в чужбина, а престъпността ще ескалира. От друга страна Гърция в момента е „гореща точка“ в самата ЕС по отношение на миграцията, която преминава през Турция и Средиземноморието.

В страната с 11 млн. жители има повече от 1 млн. мигранти. Броят на нелегалните е много висок. Чрез граничната си агенция Frontex, ЕС вече увеличи натиска върху Атина да пази по-добре границите си. В северните части границата с Турция бе многократно подсилена.

Аварийните планове са „много деликатно нещо“, казва експерт от Брюксел. Подобни стъпки ще бъдат преразгледани няколко пъти предвид основополагащото значение на вътрешния пазар и отворените граници.

Формално затварянето на границите в страните от Шенген не е сложно - в рязък контраст с вече обсъжданото оттеглянето на Гърция от еврозоната, което не е предвидено в договорите за ЕС и следователно не е предвидено законно. Но в Шенгенското споразумение съществува ясна процедура за връщане на границите.

Първо трябва да бъде изяснено какво е нивото на заплаха. Съседните страни в случай на заплаха за обществения ред и безопасността за самите себе си могат да затворят незабавно и първоначално за 30 дни границите си, тоест - да въведат отново контрол над хората и физически проверки. Този срок може да бъде удължен за още един месец. След това вероятно ще се вземе решение на Съвета на министрите за това как да се процедира.

Ако скоро се стигне до подобен сценарий, това ще е голямо предизвикателство за ЕС - 16 млн. туристи на година пътуват за Гърция, повечето от тях през лятото. 

Преди около месец в съвместно писмо до датското председателство на Европейския съюз (ЕС) министрите на вътрешните работи на Франция и Германия поискаха от европейската комисия да им позволи да налагат граничен контрол на хора, пътуващи от Гърция. Министрите твърдят, че имат право да установят граничен контрол, ако друг член на Евросъюза и на Шенген не се справя с овладяването на нелегалната емиграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още