IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа в плен на гръцката криза

Румъния и България са особено застрашени при излизане на Гърция от еврозоната, пише Wall Street Journal

17:36 | 08.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Източна Европа в плен на гръцката криза

Страхът от сериозно сътресение в резултат на излизане на Гърция от еврозоната държи цяла Източна Европа нащрек. Младите членки на ЕС смятат, че са особено уязвими към низходяща спирала, която би могла да се създаде от гръцките проблеми. Те се страхуват от обезценяване на валутите си, ограничен достъп до кредити и от факта, че воденият от износа икономически растеж се забавя, пише в свой анализ Wall Street Journal.

От гледна точка на политиците и централните банкери в източноевропейските държави, техните икономики са по-подготвени, отколкото са били преди четири години, когато колапсът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers предизвика глобална финансова криза. Но инвеститорите не се задоволяват с повърхностното спокойствие.

Мнозина очакват, че в Гърция, след правителствените избори през следващата седмица, ще се стигне до хаотично излизане от общата валутна зона, и вече продават ценни книжа от Полша, Унгария, Румъния и Чешката република. От това вече пострадаха съответните валути на страните и фондовите пазари там.

Затова източноевропейците вече се снаряжават. По данни на унгарския премиер Виктор Орбан, чиято високозадлъжняла страна се счита за особено уязвима, са „започнали дейности“ за да се установи дали „подобно земетресение няма да препъне Унгария“.

Дори и в много по-здравата в икономически аспект Полша, централната банка, по думите на управителя ѝ Марек Белка, държи банковата система под око. Тя е готова  да увеличи паричното предлагане в спешни случаи - в евро и полски злоти, за да подкрепи финансовата система. 70% от банковия сектор на Полша е чуждестранна собственост.

„Има канали за зараза, но полската икономика е много балансирана и способна да се противопостави", казва Белка, но и добавя: „Разбира се, никой не е имунизиран".

Румъния и България са особено застрашени

Силно застрашена е Румъния, където гръцките банки са добре представени, както и България, за която Гърция е важен пазар за износа. Другите източноевропейски страни нямат почти никакви директни връзки до Гърция. Но те биха могли също да бъдат сериозно засегнати, ако ситуацията в средиземноморската държава се влоши, предупреждават анализатори.

Инвеститорите може да се оттеглят набързо от Източна Европа и да преразпределят парите си в предполагаемо сигурни вложения. Това ще обезцени местните валути и ще усложни вземането на кредити от правителства и бизнеса. Евентуални големи промени във валутните курсове ще усложнят положението на гражданите в Полша, Унгария и Румъния, които трябва да изплащат кредитите си в чуждестранна валута.

И банките в региона може да пострадат. Те често зависят от богатството на техните майки в еврозоната. Ако в действителност се стигне до оттегляне на Гърция от еврозоната, това би могло сериозно да застраши тяхното финансиране и да ограничи наличния кредит в някои страни.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз много искам да изхвърлят гърците от ЕС и тогава България да стане най-важният фактор за регионалната стабилност и да почнат да ни "стимулират с повече еврофондове", пазят и къткат. Мечтиииии....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Много са се загрижили островитяните за ЕЗ . От месеци бълват спам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Аве пълни глупости. Дори да е вярно това за гръцките банки, то ще се случи и ако Гърция остане в ЕЗ. Боли ме фара за техните банки защото хората нямат толкова депозити там отколкото имат кредити. А и честно казано, ако някой българин досега е имал депозити в гръцки банки и не ги е преместил в други банки.. ами той си е за убиване тоз човек. В интерес на истината износ/внос-а ни с Гърция не е чак толкова огромен, че да потънем и ние след тях. По скоро българите да се насочат масово там като безбожно евтина дестинация след девалвирането на драхмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Такива са новините , ти ако можеш по добре да анализираш КОЙ те е спрял да го правиш и да публикуваш ? От какво се оплакваш всъщност ? Някой те задължава да четеш насила статиите ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
nesty
преди 12 години
И къде е новината тук за България. Абе Вие сте много интересни. Слагате някакъв филтър "България" и ако излезе нещо в Гугъл давай в заглавието. Аматьорско е, а и освен да превеждаде статии от блумбер, ройтерс и подобни друго не правите. Къде Ви е анализа, на анализаторите Ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Имунизацията да се имунизира това което не може да се имунизира продължава. По добре да бяха помислили , как да защитят хората а не банките..едни временни помощи за безработица по биха свършили работа.Въобще не си дават сметка , че 5 години само опъват тетивата на лъка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още