IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alpha Bank и Eurobank EFG водят война в Гърция?

Двете банки, които щяха да се сливат, влизат в съдебни битки заради отказа от сделката

16:51 | 02.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Alpha Bank и Eurobank EFG водят война в Гърция?

Международни съдебни инстанции ще решават възникналите спорове между двете водещи банки в Гърция – Eurobank EFG и Alpha Bank, които в края на миналата година обявиха, че се сливат, съобщава гръцкият в. "Експрес".

Разногласията се появиха след като договореното сливане между двете банкови институции претърпя пълен провал.

Управата на Eurobank сезира международните административни съдилища, като поиска от Alpha Bank обещетение в размер на 50 млн. евро за неспазване на договореностите с нея.

Eurobank обвинява Alpha Bank за това, че през 2011 г. е било постигнато стратегическо споразумение за сливане с нея, което е било одобрено от компетентните власти.

Смята се, че решението на втората по големина Alpha Bank да се откаже от сливането с Eurobank е свързано с ефекта, предизвикан от размяната на облигации, която Гърция договори с частните кредитори върху тези две банки.

Планът за сливането, който трябваше да бъде завършен през декември, щеше да доведе до създаването на най-голямата гръцка банка с голямата подкрепа на катарски инвестиционен фонд.

В рамките на споразумението по сливането беше планирано увеличение на капитала с 3,9 милиарда евро, подкрепено от катарски фонд. Банката съобщи през януари, че операцията по замяна на държавни ценни книжа, при която се опростяват над 100 милиарда евро от гръцкия дълг, държан от частните кредитори, ще се отрази по непропорционален начин на нея и на Eurobank.

Извършената размяна на облигации между Гърция и частните кредитори причини по-големи загуби на банките, отколкото се очакваше в момента на сключване на споразумението за сливане на втората и третата по големина банки в Гърция.

Експозицията на Alpha Bank в държавния дълг на Гърция е около два пъти по-малка от тази на Eurobank.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"ще се отрази по непропорционален начин на нея и на Eurobank" .Е кой ща я взима като ги няма нужните пропорции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още