IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отсрочката за Гърция се оказа мираж

Германският финансов министър, Еврокомисията и Йорг Асмусен отрекоха, че Атина е получила още 2 години за изпълнението на фискалните цели

20:18 | 24.10.12 г. 2
Отсрочката за Гърция се оказа мираж

Германският финансов министър Волфганг Шойбле опроверга информацията, че на Гърция са й дадени още две години, за да постигне фискалните си цели, договорени с международните кредитори, предаде Ройтерс.

“Не мога да потвърдя това”, коментирал е Шойбле лаконично, като е допълнил, че това решение зависи от доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ) за състоянието на финансите на Гърция.

Шойбле освен това е изразил недоволството си от постоянните спекулации около Атина, които излизат в медиите.

По-рано финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас съобщи пред парламента, че Атина се е договорила с кредиторите за плана за икономии. Същевременно в медиите се появиха и информации, че сред тези договорки е и допълнителното време за постигането на фискалните цели, поставени като условие в замяна на спасителна помощ за страната.

Еврокомисията също отрече да е постигнато споразумение за удължаването на срока, в който гръцкото правителство трябва да оздрави финансите на страната.

"Постигнат е съществен напредък в преговорите с Гърция, но остават важни въпроси, преди да се стигне до глобално споразумение", изтъкна говорител на ЕК, цитиран от БТА.

По-рано днес членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен за пореден път подчерта, че ако срокът Гърция да постигне договорките с кредиторите бъде удължен, страната ще има нужда от допълнителна помощ.

Асмусен също отрече да има такова споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
poorcitizen
преди 11 години
абсолютен хаос е в Гърция.Всъщност никой не знае какво да прави...каквото и да правят ЕС и ЕЦБ и МВФ,Гърция е абсолютно обречена и въпрос на време е да излезе от ЕЗ и след това...нещата ще придобият драматичен характер...Гражданска война е също въпрос на време...Не мога още да си представя как е възможно за държава да допусне катастрофа в такъв размер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Ще цицат докато могат. Бива ги в това. Ще им удължат срока, ще им дадат допълнителна помощ и накрая ще им опростят дълга. Действията на ЕК и ЕЦБ до момента подсказват това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още