IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Кипър с две стъпки до ССС+

Опциите на правителството на страната да намери финансиране стават все по-ограничени, посочват от рейтинговата агенция

13:16 | 21.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи рейтинга на Кипър с две стъпки до ССС+

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) понижи с две стъпки до ССС+ кредитния рейтинг на Кипър заради засилването на опасенията, че страната може да изпадне в невъзможност да плаща дълговете си, предаде АП.

Агенцията остави перспективата пред рейтинга на страната негативна, което означава, че в следващите месеци може да се очаква ново понижение.

От S&P подчертават, че правителството на Кипър привършва парите и работи в условията на несигурност около бъдещата спасителна програма за страната.

„Опциите на правителството да намери финансиране стават все по-ограничени. Освен това, свидетели сме на колебание от страна на партньорите на Кипър от еврозоната по отношение на споделянето на разходите, свързани с тежката банкова криза в страната“, посочват от рейтинговата агенция.

Тази седмица кипърското правителство се обърна към пенсионните фондове и печелившите държавни компании с молба за предоставянето на финансови ресурси за оперативните нужди на администрацията, тъй като страната няма достъп до международните пазари.

Същевременно германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви в петък, че има "подходящи механизми за помощ" за Кипър, но че страната трябва първо да предприеме сериозни реформи и да постигне реални бюджетни икономии.

Вестервеле обаче потвърди, че „ако Кипър тръгне надолу, Европа е готова да помогне“.

От S&P оценяват положително постигнатия известен напредък на страната по отношение укрепването на публичните финанси. Агенцията обаче изрази съмненията си, че държавните компании имат много повече пари и биха помогнали за спасяването на страната.

Очаква се Еврозоната да вземе окончателно решение за спасителния план за Кипър на 21 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още