IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер отхвърли спекулациите за "подстригване" на кипърския дълг

Финансовият министър на Кипър също отхвърли спекулациите в германските медии, че МВФ настоява за частично отписване на дълга

10:38 | 21.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Юнкер отхвърли спекулациите за "подстригване" на кипърския дълг

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер отхвърли възможността за отписване на кипърски държавен дълг, предаде Ройтерс.

„Не очаквам „подстригването“ на дълга да е сред инструментите, които ще се прилагат с приоритет в Кипър. Аз лично искам да изключа тази възможност“, коментира Юнкер пред германското радио Deutschlandfunk.

Междувременно Кипър също отхвърли като неоснователни предположенията, че Международният валутен фонд (МВФ) се стреми към отписване на дълг на страната, преди да се съгласи да участва в спасителния план.

Вчера се появиха публикации в германските медии, че МВФ настоява за „подстригване“ и на кипърския търг, за да участва в подготвяната спасителна програма.

Финансовият министър на страната Васос Шиарли посочи, че това е неоснователно твърдение, което не желае да коментира.

„Не се обсъжда „подстригване“. Тези съобщения не отговарят на позицията, която МВФ вече зае. МВФ никога не е настоявал за това и не е необходимо дори да коментирам“, посочи Шиарли.

Кипър постигна предварително споразумение с международните кредитори миналия месец и ще получи финансова помощ до 17,5 млрд. евро. По-голямата част от сумата ще отиде за рекапитализацията на банките в страната, които бяха засегнати тежко от преструктурирането на гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още