IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker обмисля по-тясно сътрудничество с Baumax

Според консултантска компания дори е възможно сливане на двете компании, особено на проблемния пазар в Източна Европа

17:01 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обектът на&nbsp;bauMax в Пловдив. <em>Снимка: компанията</em></p>

Обектът на bauMax в Пловдив. Снимка: компанията

Изпитващата финансови затруднения германска верига от типа „Направи сам“ Praktiker обмисля тясно сътрудничество със също така боледуващия австрийски конкурент Baumax, пише австрийското икономическо списание Format.

Симулациите на консултантите по управление Roland Berger дори стигат до пълно сливане на двете компании. Австрийският основен акционер в Praktiker и фонд мениджър Изабела де Красни намира подобен сценарий за положителен. "Защо не, ако има смисъл и за двете компании", каза тя пред списанието.

За новинарската агенция Ройтерс обаче в петък източник от Praktiker твърди, че в момента не се водят преговори. "Двама болни не правят един здрав човек".

Според Format първата стъпка може да бъде сътрудничество между Praktiker и Baumax в проблемната Източна Европа, където има твърде много клонове и твърде ниска покупателната способност. Представител на Praktiker "много скоро" щял да сондира възможностите в UniCredit Bank Austria, основен кредитор на bauMax.

"Една обща стратегия, както и размяна на пазарите в отделни страни, е абсолютно подходяща", казват източници от Praktiker. „Така всеки ще може да се съсредоточи върху силните си позиции в отделните страни“. Едно по-силно обвързване на компаниите ще донесе повече ефекти - от по-голяма покупателна способност до икономии на административни разходи. Как това може да се изрази в евро, ще изчисляват сега консултантите.

Със сигурност натискът за действие е голям. През последните две години bauMax отчете повече от 100 милиона евро загуба - във всичките осем чужди пазари имаше спад. Особено деликатен момент е, че 60% от продажбите си bauMax постига в проблемните страни.

Германският конкурент Praktiker не се справя много по-добре. Според публикуваните в средата на седмицата предварителни данни компанията е загубила през 2012 г. в Централна и Източна Европа всяко едно от десет евро от приходите.

Дори и на домашния си пазар в Германия продажбите са намалели с 4,2%, а с това през първото полугодие загубата на компанията е в размер на 97 милиона евро. След като през 2011 г. бе отчетена загуба от повече от половин милиард евро, в края на септември Praktiker бе на косъм от възможността да изпадне в несъстоятелност, припомня Die Presse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още