IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин кани Борисов в Москва за решение по иска на Атомстройекспорт към България

Обсъждат се варианти за съвместна продажба на изработените от Атомстройекспорт реактори, или за използването на един от тях като седми в АЕЦ "Козлодуй"

16:44 | 19.02.13 г. 5
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин е поканил българския премиер Бойко Борисов да посети Москва, за да обсъдят въпроса за иска на стойност 1 млрд. евро, подаден от руската компания Атомстройекспорт срещу България за възмездяване на разходите ѝ по изграждането на АЕЦ „Белене“. Това е заявил самият Борисов на пресконференцията си днес, посочва ИТАР-ТАСС.

„Имам покана и от него, и от премиера им Медведев да отида до Москва, да говорим как можем да избегнем съда и да намерим решение – или да продадем реакторите заедно, или, както сме казали, седми реактор за хибрид на АЕЦ „Козлодуй”. В края на краищата, да намерим решение да не ходим за милиарди евро да се съдим и да харчим луди пари като държави в Париж“, е казал Борисов, визирайки руския си колега Дмитрий Медведев.

От пресслужбата на руския президент вече бяха посочили, че днес по инициатива на българската страна е бил проведен телефонен разговор между Путин и Борисов.

През миналата година България се отказа от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", който бе спечелен на търг от Атомстройекспорт през 2005 г., а през януари 2008 г. бе подписано договорно споразумение за изграждането на атомната електростанция.

През 2004 г. в рамките на изпълнение на изискванията, необходими за приемането на страната в Европейския съюз, България затвори 2 реактора в АЕЦ Козлодуй, а в началото на 2007 г. - още два. В момента в нея работят само последните 2 модернизирани реактора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Е сега е момента Бойко да се скрие в Русия до Събота ( щото след Събота е Неделя - ден за мачле с тигрите... )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Милиард за руснаците, милиард за чехите... Някой да обясни на Бойко, че тук милиард, там милиард, и то накрая се събира значителна сума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
ЦЕНА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!ЗАДАЧКА ЗА БОКО, ДЯНКОВ, ДОБРЕВ И ПЕТОКЛАСТИЦИТЕ,. СЛЕД ТЪРГ - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.) Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 х1000 MW V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро.- Цената е 3,997 милиарда + 0,535 оскъпяване (удар на 400т. самолет и 9-та степен по Рихтер)- ОБЩО 4.532 милиарда евро, но вече са платени 1,39 и остават 3,142 - КОЛКО Е 3,142 с ИНФЛАЦИЯ от 36% = ???? (отговор 4,273 милиарда) - ДОБРЕВ, ВНИМАНИЕ - БОКО КАЗА ДА УЧИТЕ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Internet
преди 11 години
И как руснаците ще се откажат от 1 млрд долараСамо за да спасят задникана бянканския ***?Егати смехът...Отказ от иска ще има самоако спечелрят много повече...явно Тиквата е готов да им даде всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Бойко поддаде на грешната страна. Не малко хора писаха, че сега е моментът да се разграничи от мафията. Той се разграничи от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още