IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите в кипърските банки няма да бъдат облагани допълнително

Йерун Дейселблум отрече ЕС или Тройката да е настоявала за продажба на златния резерв на страната

20:57 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депозитите в кипърските банки няма да бъдат облагани допълнително

Не се налага допълнителна рекапитализация или допълнителни данъчни тежести за вложителите в кипърските банки извън вече договорения спасителен пакет с "тройката" международни кредитори, заяви правителственият говорител на страната Христос Стилианидис, цитиран от "Филелефтерос".

По думите му Европейската комисия е повишила финансовите нужди на Кипър до 23,5 млрд. евро, но от друга страна това в никакъв случай не означавало, че се налага нова рекапитализация на банките или каквито и да са други допълнителни данъчни тежести за вложителите.

„Тези 23,5 млрд. евро, за които става въпрос в анализа на Европейската комисия, са взети предвид и са включени като оценка в окончателния текст на меморандума и на кредитното споразумение с Кипър“, каза Стилианидис.

Финансовите показатели на Кипър са се влошили от 23 ноември 2012 г., когато е имало проектоспоразумение с кредиторите и след като оценката на финансовите нужди на острова тогава са възлизали на 17,5 млрд. евро.

Междувременно председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум отрече да е имало искане от страна на Еврогрупата или "тройката" международни кредитори за продажба на златния резерв на Кипър с цел финансиране на спасителния пакет за острова.

Продажбата на някакво количество злато от резерва винаги е била една от опциите, представени от кипърските власти, но това е решение, което ще се вземе независимо от нас и не е искане на "тройката" или на Еврогрупата, уточни Дейселблум.

Европейската комисия в свой анализ по-рано тази седмица обяви, че Кипър ще бъде принуден да продаде голяма част от златния си резерв, за да може да стабилизира икономиката си. Става дума за злато на стойност около 400 милиона евро, за да може Кипър да извършва належащите плащания.

Страната вече беше принудена да затвори една от двете си големи банки и да преструктурира втората, за да получи одобрения днес от еврозупата спасителен пакет от 10 милиарда евро за икономиката си.

Златният резерв на Кипър е в размер на 13,9 тона, според официални данни, цитирани от BBC .По сегашните цени 400 млн. евро се равняват на 10,36 тона злато. Ако тази продажба се осъществи, тя ще бъде втората по големина сделка със злато в историята на еврозоната, след като през 2009 г. Франция продаде 17,4 тона от благородния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още