IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония подписва за строежа на АЕЦ в Турция

Бързо растящата турска икономика оправдава изграждането на нови енергийни мощности, за да се намали вноса на електричество от съседни страни

16:51 | 03.05.13 г. 4
<p>
	Японският премиер Шинзо Абе и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шинзо Абе и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

По-късно днес турското правителство се очаква да подпише сделка с японско-френски консорциум за строителството на нова ядрена централа, съобщава BBC.

Споразумението ще бъде подписано от японския премиер Шинзо Абе по време на днешната му визита в Анкара. Сделката се оценява на 22 млрд. долара.

През последните години японското правителство полага сериозни усилия да изнася ядрената си технология извън страната поради нарастващите анти ядрени настроения след трагедията в АЕЦ Фукушима преди 2 години.

Сред компаниите, които ще участват в проекта от японска страна, е и Mitsubishi Heavy Industries, участвала в изграждането и поддръжката на АЕЦ Фукушима.

По-голямата част от територията на Турция е силно сеизмична и поради тази причина правителството в Анкара се позовава на японския опит при строителство в земетръсни региони като фактор в избора на партньор за проекта.

Сред останалите компании изпълнители се нареждат  Itochu Corporation и френската GDF Suez.

Бързо растящата турска икономика оправдава изграждането на нови енергийни мощности, за да се намали зависимостта от вноса на електричество от съседни балкански страни.

Новата ядрена централа ще е втората в Турция. За момента страната внася близо 97% от необходимата й електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Добра новина за българските рибари. Скоро рибите ще добият такива размери, че ще им трябват кораби не само лодки за да ги вадят. Ще може да се работи и нощно време, тъй като се очаква скоро рибките да започнат и да светят. Хм, сега започвам да разбирам защо БСП-то имат претенции към шефа на отговорната за риболова агенция, а не протестират "национално отговорно" срещу изграждането на АЕЦ на брега на едно "вътрешно" море, където ако се случи нещо едва ли някога ще може да се възстанови. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
nobel
преди 11 години
Никога не съм имал нищо против столицата ни да е Истанбул. Реджеп Ердоган е много по-добър политик от нашите а и евросъюза не е най-доброто място за нас. Ако има референдум за присъединяване на България към Турция, аз ще гласувам "за".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 11 години
Много скоро тоя отляво ще ни бъде министър председател а столицата Цариград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
sel4o
преди 11 години
Много са глупави тия турци! Защо не извикат Станишев и Р.Овч - само за 5 милиарда ще им построят централата, ами ще се харчат 22 млрд$ . Ама нищо де, като построим Белене ще им подбием цената с евтин ток и сами ще си спрат тяхната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още