IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва първата мисия на "тройката" кредитори в Кипър

Финансовият министър на страната е оптимистично настроен за резултатите от проверката

10:57 | 17.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Започва първата мисия на "тройката" кредитори в Кипър

В Кипър започва първата мисия на „тройката“ кредитори на страната – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). От финансовата оценка на инспекторите зависи дали Никозия ще получи следващия транш от спасителната помощ през есеста, съобщава АП.

Финансовият министър на средиземноморския остров Харис Георгиадис е оптимистично настроен за проверката, която ще се фокусира върху публичните финнаси и банковия сектор. Той посочи, че резултатите ще покажат, че страната се придържа към условията по спасителната програма.

„Готовността на правителството да приложи широка програма за модернизация се вижда“, каза кипърският финансов министър, като допълни, че най-бързият начин за излизане от спасителната програма е бързото осъществяване на необходимите реформи.

„Бързото преструктуриране на банковия сектор ще ни позволи да предприемем нови мерки, с които да се придвижим напред към елиминирането на мерките за контрол на капиталите“, коментира Георгиадис.

По думите му целта на правителството на Кипър е да намали публичните разходи с 11% до следващата година, но нови данъци няма да бъдат налагани.

Никозия се обърна за помощ към международните кредитори, за да избегне фалит и колапс на банковия сектор. Страната получи спасително финансиране, като в замяна се съгласи да принуди вложителите в банките, притежаващи негарантирани депозити (над 100 хил. евро), да претърпят сериозни загуби.

Втората по големина банка в Кипър – Laiki, беше обединена с най-голямата - Bank of Cyprus, като процесът по преструктуриране на финансовите институции рподължава и в момента, отбелязва информационната агенция. За да се избегне паническо бягство от банките, властите наложиха строги мерки за контрол на капитала и ограничиха паричните трансфери. Рестрикциите все още не са премахнати напълно, а очакванията са някои от тях да продължат да действат няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Нашите красавци, дето ни "мият" очите със социални придобивки и скромни заеми, като нищо ще ни докарат до същата история, като в Гърция!Всъщност, съсипването на Балканите и изобщо на южната, по-добра част на Европа е очевадно и никак не е случайно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още