IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър приключи със замяната на облигации

Заради замяната на дългови книжа за 1 млрд. евро S&P и Fitch понижиха допълнително кредитния рейтинг на страната

21:37 | 01.07.13 г.
Кипър приключи със замяната на облигации

Кипър съобщи днес, че е приключил замяната на държавни облигации за 1 млрд. евро с дългови книжа с по-дълъг матуритет, предаде АП.

Никозия обяви процедурата през миналата седмица и това доведе до незабавна реакция на две от водещите рейтингови агенции - Standard & Poor’s и Fitch, които понижиха оценките си за страната с мотива, че замяната на дълга се осъществява при по-неблагоприятни условия.

“Ръководството на агенцията за управление на дълга към министерството на финансите обяви, че обменът на държавни облигации за 1 млрд. евро е успешно завършен”, съобщиха от финансовото ведомство на Кипър.

От министерството допълват, че сделката има за цел да отпуши паричните потоци на правителството и да се осигури адекватно финансиране при условия, които не застрашават постигането на дългосрочните дългови цели.

Замяната на облигациите е едно от изискванията, заложени в спасителната програма за Кипър. В тази връзка европейските власти и Международният валутен фонд приветстваха замяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още