IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър иска преразглеждане на условията по споразумението с кредиторите

Президентът на страната Никос Анастасиадис планира срещи с германския канцлер Ангела Меркел и с президента на ЕЦБ Марио Драги

22:35 | 25.06.13 г.
Кипър иска преразглеждане на условията по споразумението с кредиторите

Кипър възнамерява да постави на предстоящата среща на високо равнище на Европейския съюз въпроса за решаването на редица практически проблеми, възникнали във връзка с осъществяването на решенията на международните кредитори на страната от март за оказване на антикризисна помощ за нея, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Няма да търсим сключването на нов меморандум, но искаме да преразгледаме някои положения във вече сключения“, отбеляза Анастасиадис.

Той съобщи, че планира да се срещне в Брюксел с германския канцлер Ангела Меркел и с президента на Европейската централна банка Марио Драги, за да обсъди тези въпроси.

Меморандумът за условията за отпускане на спасителна финансова помощ за Кипър под формата на кредити на стойност 10 млрд. евро бе съгласуван в края на март с международните кредитори от ЕС, Международния валутен фонд и ЕЦБ.

Той предвижда ликвидирането на втората по пазарна капитализация кредитна институция в страната и преструктуриране на най-голямата местна банка, която ще получи активите и пасивите на най-сериозния си досегашен конкурент. Освен това ще бъдат орязани депозитите на стойност над 100 000 евро, които не са гарантирани според законодателството в ЕС.

Решението за въвличането на притежателите на депозити в спасяването на банките предизвика шок на финансовите пазари, тъй като мярката бе без прецедент до момента. За да не се допусне масов отлив на капитали, банките в Кипър не работиха в продължение на 2 седмици, а при отварянето им бяха въведени строги ограничения за движението на капиталите.

За пръв път Анастасиадис заяви за нуждата от приемането на мерки за дългосрочно решаване на проблемите и за отмяна на ограничителните мерки в писмо до ръководството на Европейската комисия в началото на месеца.

Като възможен вариант за решение той предложи дългът на нарочената за ликвидиране Cyprus Popular Bank към ЕЦБ да бъде конвертиран в дългосрочни облигации и той да не бъде прехвърлян към пасивите на Bamk of Cyprus. Писмото бе възприето като опит на Кипър да се откаже от условията на кредитното споразумение.

Оттогава обаче кипърските власти многократно опровергаха това предположение, обявявайки готовността си да търсят практически решения на възникналите проблеми в рамките на настоящия меморандум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още