IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър иска кредиторите да смекчат условията за понижаване на дълга

Еврокомисарят Йотингер обаче настоява консолидирането на бюджетите да продължи, за да се избегне връщането на несигурността на пазарите

10:53 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър иска кредиторите да смекчат условията за понижаване на дълга

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис смята за нужно международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка да смекчат условията за понижаване на дълга на страната, съобщи германският седмичник Spiegel.

„Определени изисквания задушават нашата икономика и изпробват търпението на кипърския народ“, твърди Анастасиадис.

Същевременно той подчертава, че не се стреми към сключване на ново споразумение с „тройката“ и иска от нея „не приоритетно отношение, а спазването на общ подход“ към всички държави, изпаднали в затруднено финансово състояние.

Вчера в интервю за германския седмичник Focus европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер предупреждава срещу промени в политическия курс за преодоляване на кризата.

„Консолидацията на държавните бюджети трябва да бъде продължена без всякакво снизхождение“, смята Йотингер. „Всичко останало е игра с огъня, защото несигурността отново може да се върне на пазарите“, добавя той.

По думите му „засега не се налага да се споменава за приключване на кризата“.

Еврокомисарят призовава също ЕС да се реформира и „да възстанови платежоспособността на някои от държавите-членки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още