IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на тройката кредитори в еврозоната може би наближава

Различията между ЕК, ЕЦБ и МВФ относно спасителните програми повдигат въпроса дали тройката изчерпва своите възможности

12:17 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Краят на тройката кредитори в еврозоната може би наближава

Ако тройката кредитори на страните от еврозоната - МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия – бяха футболен отбор, то досега вече да са си потърсили нов мениджър след като постигнаха разочароващите резултати от една победа, една загуба и един равен, пише Ройтерс.

Миналата седмица докладът на МВФ относно напредъка на Гърция
по програмата за спасяване разби представите, че тройката кредитори е създала великолепни пакети от мерки, които Гърция, Ирландия, Португалия, а сега и Кипър, трябва да приложат.

По време на създаването на спасителните програми тройката стигна до конфликт относно това дали Гърция трябва да преструктурира дълга си, принуждавайки инвеститорите да понесат загубите. Полемики възникнаха и по въпроса дали акционерите на рухналите банки в Ирландия да споделят разходите, нужни за финансовото им оздравяване.

Reuters отбелязва, че те все още не са единодушни и по въпроса дали трябва да отпишат част от заемите на Атина с цел дългът й да стане устойчив в дългосрочен план. Това е една тема, която е изключително деликатна преди парламентарните избори в Германия през септември.

Излагането на показ на тези различия повдигат въпроса дали тройката изчерпва своите възможности. МВФ заявява, че е занижил изискванията си за подпомагане на Гърция. Икономическите лидери на Европейския съюз отвърнаха на удара, който МВФ им нанесе. Европейската комисия казва, че „за съжаление е несъгласна“ с възгледа на МВФ, че гръцкият дълг е трябвало да бъде отписан доста по-рано. От своя страна ЕЦБ упреква МВФ, че е закъснял с развоя на събитията.

„Това може би е моментът, в който Европа прилича на Lehman Brothers”, каза пред Ройтерс еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, припомняйки крахът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, който отприщи световната финансова криза. „Не си спомням президентът на МВФ Доминик Строс-Кан да е предлагал ранно преструктуриране на дълга, но определено помня, че Кристин Лагард се противопостави на това.“

Най-голямото съмнение, което идва от проучването на МВФ относно напредъка на Гърция е, че под натиска на политическите лидери в еврозоната тройката кредитори е надценила прогнозите за гръцкия икономическия растеж и е преизчислила цифрите на дълга.

Експертите от МВФ обясняват с метафори, че европейските лидери са виновни за влошаването на икономическата криза в Гърция, като ги обвиняват, че са отлагали съкращаването на дълга само и само, за да могат техните банки да спечелят време, за да намалят загубите си, но за сметка на данъкоплатците. От МВФ също казват, че важните решения са вземани главно в Берлин и Брюксел, а мнението на МВФ е било пренебрегнато. Поради тази причина те са готови да се оттеглят от тройката сега, ако не им се даде пълен контрол над спасителните програми.
 

Последна актуализация: 14:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още