IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на тройката кредитори в еврозоната може би наближава

Различията между ЕК, ЕЦБ и МВФ относно спасителните програми повдигат въпроса дали тройката изчерпва своите възможности

12:17 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Краят на тройката кредитори в еврозоната може би наближава

Припомняме, че президентът на ЕЦБ Жан Клод-Трише първоначално беше против да се търси съдействието на МВФ, защитавайки тезата, че Европа би трябвало сама да се справи с проблемите си. Той отхвърли и възможността за преструктуриране на дълговете и поемането на загубите на банките от акционерите с ясното съзнание, че това ще подкопае доверието у европейските финансови пазари.

Основният европейски кредитор Германия и страните от Северна Европа настояваха МВФ да се включи, защото се страхуваха, че Европейската комисия ще приложи меки мерки за действие, оставяйки данъкоплатците да понесат тежестта от последиците.

Някои заинтересовани страни-членки на ЕЦБ, като Германия, се притесняват за възникването на потенциален конфликт на интереси. Ако ЕЦБ остане в тройката, това ще бъде в противоречие с програмите й за изкупуване на облигации на задлъжнелите страни, а и на намерението й скоро да поеме надзора върху банките, които отпускат заеми на затруднените държави. 

Според Йорг Асмусен, който е член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, след края на кризата трябва да се създаде спасителен фонд за еврозоната, който заедно с ЕК да поеме функциите на тройката кредитори.

Още в самото начало много независими икономисти спориха, че Гърция няма да изплати планината от дългове и поставиха под съмнение оптимистичните прогнози на тройката кредитори за гръцката икономика. Тройката неведнъж ревизира размера на средствата, които трябваше да дойдат от приватизация на държавни предприятия.

Макар и оптимистични в началото, прогнозите на ЕС и МВФ за растежа на Португалия остават несигурни. Най-много се отдалечиха прогнозите за безработицата, която е основен измерител за катастрофалните последици в закъсалите държави. Например, в Гърция първоначално се говореше за ниво на безработица от 14,8%, но всъщност тази година тя достигна 27%.

Прогнозите подцениха и безработицата в Ирландия - единственият успех на тройката - която постигна икономически ръст. Очакванията се, че още тази година тя ще се върне на пазара на държавни ценни книжа.

Служител на МВФ, който е пожелал да остане анонимен, защото е пряко свързан със спасителните програми, каза, че истинският проблем на тройката е това, че никой не е командвал. „Това е същото като футболен отбор без треньор и без ясна представа кой играч на каква позиция ще бъде на терена“, сподели метафорично той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още