IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия реши да приватизира Croatia Airlines

Подготвя се продажбата на 49% от акциите в авиокомпанията, интерес проявяват авиогиганти от Азия

18:39 | 22.08.13 г. 2
Хърватия реши да приватизира Croatia Airlines

Правителството на Хърватия смята да продаде до 49% от акциите в националния авиопревозвач Croatia Airlines, предаде БТА, като се позова на информации на агенция Бета.

Конкурсната процедура ще бъде насрочена най-късно до 15 октомври, като се обсъждат два варианта за приватизацията – директна продажба на акции или увеличение на капитала на превозвача, уточняват от Загреб.

Вероятно приватизацията ще бъде приключена към края на февруари.

Няколко авиокомпании за проявили интерес към дела в Croatia Airlines, а делегация от страната ще замине в Индонезия, където ще разговаря с министри и шефове на няколко компании в сферата на транспортната инфраструктура, допълва агенцията.

Според хърватския ежедневник Jutarnji list досега интерес към дела в авиокомпанията са проявили Garuda Indonesia, China Southern Airlines и Etihad, която наскоро купи 49% от сръбската Jat Airways.

Според изданието правителството на Хърватия се надява, че с привличането на азиатски инвеститор летището в Загреб ще се превърне в хъб за транспортни връзки между Европа, Близкия Изток и Африка.

Първоначално правителството в Загреб не смяташе да приватизира националния авиопревозвач и на няколко пъти дори отхвърляше идеята. След като обаче страната се присъедини към Европейския съюз от 1 юли, авиокомпанията излезе на един доста конкурентен пазар със строги ограничения за възможностите за държавна помощ.

Идеята на властите в Хърватия за продажбата на дял в Croatia Airlines се сблъска и с тежки критики. Според икономисти и общественици се разпродава и “малкото останало национално богатство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Хърватия е в тежка криза, но едва ли приватизацията е решението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
И там се започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още