fallback

Краят на рецесията в Гърция - през 2014 г.

Икономиката на страната ще се върне към предкризисните равнища към 2020 г., прогнозира премиерът Андонис Самарас

18:11 | 07.09.13 г. 12

Андонис Самарас по време на международния панаир в Солун. Снимка: Ройтерс

Рецесията в Гърция ще приключи през следващата година, а до 2020 г. икономиката на страната ще се върне към предкризисните равнища. Това прогнозира премиерът на страната Андонис Самарас по време на откриването на международния панаир в Солун, предаде АП.

Той наруши традицията и направи по-скоро кратко обръщение, отколкото обширен икономически обзор, какъвто се очакваше, заради мащабния протест срещу мерките за икономии на правителството и масовите съкращения на държавни и общински служители. Демонстрацията се провеждаше пред залата, в която Самарас изнесе речта си.

По думите на Самарас по-голямата част от работата, свързана с преодоляването на кризата, е вече свършена, както и че приходите в бюджета ще надвишат разходите през 2014 г.

“Тази година беше най-тежката, най-ключовата, но изглежда, че ще бъде и най-успешната. Тя беше най-тежката, защото Гърция плати за всички грехове от миналото”, коментира премиерът, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че след като страната му е изпълнила ангажиментите, поети пред международните й кредитори, те ще трябва да направят всичко възможно допълнително да понижат дълговото бреме за Атина.

“Гърция се придържа към обещанията си и постига поставените цели. Единственото нещо, от което има нужда, е нашите кредитори също да си спазят обещанията”, каза Андонис Самарас.

Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) прогнозират, че тази година икономиката на Гърция ще се свие с 4,2%, след като миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) регистрира спад от 6,4%, а за следващата година се очаква слаб ръст от 0,6%. Според Самарас обаче икономическият спад през 2013 г. ще бъде по-слаб от очакваното.

Той допълни, че тази година правителството ще успее също така да свие с повече от очакваното и бюджетния дефицит. Според официалните прогнози към края на годината Гърция ще регистрира първичен излишък.

Страната преминава през шеста година на рецесия. За този период икономиката й се сви с около 25%, а около една четвърт от населението остана без работа заради масовите фалити, припомня Ройтерс.

Вероятно еврозоната ще договори допълнителен пакет помощи за Гърция в размер на 10-11 млрд. евро, който да влезе в действие след приключването на сегашната спасителна програма през втората половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 08.09.22 г.
fallback