IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай придобива 12,5% от Уралкалий

Китайската икономика е най-големият потребител на поташ в света

14:25 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай придобива 12,5% от Уралкалий

Китайската инвестиционна компания Chengdong Investment Corporation (CIC) стана акционер в най-големия производител на поташ в света – Уралкалий, сдобивайки се с 12,5% от дружеството. Освен това компанията е преобразувала конвертируемите книжа в обикновени акции, се посочва в официалното прессъобщение, цитирано от агенция ИТАР–ТАСС.

В началото на ноември 2012 г. акционерите в най-големия руски производител на минерални торове обявиха пускането на конвертируеми акции в полза на CIC и VTB Capital plc. От агенцията припомнят също, че китайската компания е дъщерна на холдинговото дружество China Investment Corporation.

China Investment Corporation е основана през 2007 г. със задачата да инвестира част от валутните резерви на Китай с цел увеличаване на тяхната стойност. Към август 2013 г. активите на дружеството възлизат на 575,2 млрд. долара.

Експерти в областта не изключват възможността CIC да предприеме допълнително увеличаване на дела си в руската компания. Китайската икономика е най-големият потребител на поташ в света.

"Технически погледнато, новината е добра за акциите на Уралкалий. Китайската компания преобразува конвертируеми бонове с премия 50-60%", заяви финансовият анализатор в БКС Олег Петропавловский. "За пазара на поташ обаче това може да не е толкова добре. Въвеждането на капиталовите изисквания би могло да означава специални ценови условия за китайската страна", допълни експертът.

Добрата новината даде тласък на търсенето на книжата на Уралкалий. След оповестяването на сделката капитализацията на листнатото на Московската фондова борса дружество нарасна с 1,5% до 176,62 рубли за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още