IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите в кипърските банки забавят темповете на спад

За по-малко от година и половина депозитната база в страната се сви с над 30 на сто

20:55 | 28.11.13 г.
Депозитите в кипърските банки забавят темповете на спад

Темповете, с които вложителите в банките в Кипър теглят депозитите си, се забавят, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Депозитите на частния сектор са се свили с 1,3% през октомври до 35,1 млрд. евро.

През май миналата година депозитите в кипърските банки надвишаваха 50,5 млрд. евро.

За по-малко от година и половина депозитната база в страната се сви с над 30 на сто заради спасителния план, който задължи притежателите на негарантирани депозити също да участват в спасяването и стабилизирането на банковия сектор.

През март банките в Кипър бяха затворени за две седмици, за да се избегне масов отлив на вложители.

На средиземноморския остров все още действат строги мерки за контрол на капитала, които постепенно се облекчават. Плановете на правителството са да премахнат всички рестрикции през пролетта на следващата година с изключение на една – лимитите за теглене на пари от банките.

Данните на ЕЦБ сочат, че депозитите в останалите затруднени държави от Южна Европа остават относително стабилни. Отчетен е спад с около процент в Италия, Словения, Ирландия и Гърция през октомври, а в Португалия дори е регистриран лек ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още