IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Украйна: Споразумението с Русия е "капан за мишки"

Опасенията са, че Янукович е изтъргувал стратегически активи на страната, за да успее да получи финансовата помощ

10:01 | 18.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опозицията в Украйна: Споразумението с Русия е "капан за мишки"

Споразумението между Русия и Украйна за 33% отстъпка от цената на газа и заем от 15 млрд. долара предизвика серия реакции.

Опасенията на опозицията в Украйна са, че Янукович е изтъргувал стратегически активи на страната, за да успее да получи помощта.

Политикът и бивш боксьор Виталий Кличко заяви, че споразумението с Путин показва, че най-доброто, което може да се случи на страната в този момент, са нови избори. Той заяви, че би искал да се срещне с Янукович на "ринга".

Междувременно днес парламентът обсъжда бюджета на Украйна за следващата година.

„Знам едно единствено място, където сиренето е безплатно – в капана за мишки“, заяви другият опозиционен лидер Арсений Яценюк.

Споразумението между Путин и Янукович беше сключено на фона на руските опити да спрат пътя на Украйна към Европейския съюз, съобщи BBC.

Путин беше категоричен, че по време на визитата на украинския му колега в Русия не е обсъждан Митническият съюз.

Новите мерки имат за цел да облекчат финансовите проблеми на Украйна. Двамата лидери договориха стратегическо партньорство и подписаха пакет от споразумения за икономическо и промишлено сътрудничество.

Всичко това ще доближи Украйна до Русия и ще помогне на Кремъл да постигне своята геополитическа цел, твърди кореспондентът на BBC.

На фона на всичко това германският канцлер Ангела Меркел призова Брюксел и Москва да избягват конфронтации помежду си, когато става дума за политическото бъдеще на Украйна.

По-рано миналия месец решението на Янукович страната да се оттегли от споразумението за асоцииране с ЕС доведе до масови протести в страната. Президентът призна, че решението му е било повлияно от силния натиск от страна на Русия.

Проевропейски настроените украинци твърдят, че са притеснени от това какво точно са договорили Янукович и Путин в замяна на новата помощ.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле коментира, че руско-украинските договорки трябва да бъдат взаимноизгодни и да съответстват на задълженията на Украйна по Споразумението за асоцииране към ЕС. 

Вижте подробности за реакциите от споразумението във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
"Москва. Понижаването на цените за газта и инвестициите в украински евробонове в размер на 15 млрд. долара понижиха рисковете от неплатежоспособност на Украйна почти с една четвърт, а лихвите по украинските облигации паднаха с над 40%, предаде ИТАР-ТАСС. След обявяването на споразуменията между Украйна и Русия, лихвите по украинските евробонове с погасяване през юни 2014 г. падна с 6% до 8,76%. Стойността на застраховката от неплатежоспособност по тези книжа намаля с 214 базови пункта до 829 базови пункта. Това намаляване е най-голямото за последните пет години, показват данните на Блумбърг. Нивото на застраховката предполага оценка на риска от страна на инвеститорите на ниво 41,5%. А преди подписването то е било 53,5%."Мишки, ***, мормишки... от едната страна "блабла", от другата - яки кинти! Какво казва дясната мисъл по въпроса? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
MrSi
преди 10 години
Наскоро четох една публикация защо лихвите в България са високи?Анализатор убеждаваше журналист че България е много по-рискова от Испания и Гърция въпреки че и двете страни от Еврозоната са изключително задлъжнели и категорично не могат да изплащат задълженията си. Аргументът му беше железен - Ако вие Българите пострадате от криза , няма кой да ви спаси , докато Гърция и Испания имат съюзник който няма да ги остави да фалират. Вече и Украйна има съюзник в лицето на Русия. Само ние останахме "сираци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Някой няма ли да напише в прав текст за какво става дума най-после, че от тези "независими" източници като БиБиСи, Ройтерс, ФрансПрес и Дойче Веле скоро няма да се чуе...Украйна е затънала в дългове, а няма достатъчно приходи! Фоляма част от тези дългове и неотложните плащания са към Русия, а голяма част от приходите, на които Украйна разчита са от руски платци! На украйнците спешно им трябват 16-20 млрд. долара, но ЕС не може и 5 да им даде! МВФ поставя неприемливи условия за нормални (не като нашите) управляващи, каквито явно има в Украйна. На всичко отгоре зимата едва е започнала и трябва газ, мнооого газ, а украинците още не са си платили този за миналата зима....В този момент руснаците подават с едната ръка газ, с другата 15 млрд., а с третата отварят границата за украински стоки. Какво ще вземат с четвъртата, петата и шестата? Е, поживем, увидем... хаха! На украинците им остава да изберат да са бедни, гладни и зависими или да са бедни, нахранени и зависими... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още