IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руска инвазия в Симферопол?

Украински правителствени представители твърдят, че в Крим са влезли 2000 руски войници

22:45 | 28.02.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред местния парламент на&nbsp;Симферопол вече се вее руското знаме. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред местния парламент на Симферопол вече се вее руското знаме. Снимка: Ройтерс

„Превземането на летищата в Севастопол и Симферопол е въоръжено нахлуване и окупация“. Това поне твърди министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков в страницата си в социалната мрежа Facebook.

Според представителя на украинското правителство във военна база близо до Симферопол на Кримския полуостров са били дислокирани над 2 000 руски войници. Специалният пратеник на кабинета Сергей Кинузин заяви в петък вечер по телевизията, че става дума за "въоръжена инвазия". Малко преди това в Крим въоръжени мъже в единни униформи без идентификация са поели контрола над двете летища, предаде AFP. 

В същото време руският черноморски флот съобщи, че няма нищо общо със случилото се, но призна за засилване на охраната на военноморските си бази. Русия обаче непрекъснато повтаря, че ще защитава интересите на украинските граждани и още в сряда разположи около 150 000 военни в близост до границата.

Аваков твърди, че става дума „за пряка въоръжена провокация за кръвопролитие на територията на независима държава" и заяви, че ще свика извънреден Съвет за национална сигурност и отбрана. Освен това той обещава да се обърне към Съвета за сигурност на ООН.

По-рано авиокомпанията Ukraine International Airlines отмени всички свои връзки към Крим, тъй като въздушното пространство там е било затворено. 

Междувременно правителството на САЩ отново предупреди Русия да не предприема военна интервенция в Украйна. Това би било "ужасна грешка", потвърди говорителят на американския президент Барак Обама Джей Карни в петък. Съединените щати наблюдават внимателно дали Москва "ще направи нещо, което би могло да прекрачи границата".

Медийните съобщения за интервенция създавали във Вашингтон "дълбока загриженост" и не се вписват с изявленията на руснаците, че зачитат териториалната цялост на Украйна. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че отново е споделил това с руския си колега Сергей Лавров в телефонен разговор в петък.

По-рано и германският канцлер Ангела Меркел е обсъдил ситуацията в Украйна с руския президент Владимир Путин. В телефонен разговор в петък канцлерът е подчертала своята загриженост за възможната дестабилизация на страната, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. „Важно е да се избегнат всички стъпки, които може да допринесат за ескалация. Тя е призовала за сдържаност в Крим.  

Припомняме, че по-рано днес Виктор Янукович се появи публично за пръв път, след като бе свален от поста президент на Украйна, и заяви, че няма да се предаде и ще се бори за бъдещето на своята държава. На специална пресконференция в Ростов на Дон в Русия Янукович заяви, че е бил свален от власт от профашистки сили и обвини Запада за кризата в страната и за исканията на протестиращите на всяка цена да подаде оставка.

Новините идват, след като Централната банка на Украйна наложи временно ограничение върху тегленето на чужда валута до 15 000 гривни на ден (1 500 долара) с цел да се намали паническото теглене на пари, породено от рязко поевтиняващата национална валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
kik333
преди 10 години
Русия е богата страна има всички ресурси едвали чака на европа да и доствя какво нещо.Достатъчно е че са в съюз с Китай Индия и по голямата част от южна америка. Да му мисли европа като остане без обятните руски пазари каде ще си продава царевицата с ГМО .Достатъчно е само русия да спре газа на европа и Меркел ще клекне да прави *** на Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Остра реакция-да но, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕМЕРЕНА. Чичо Сам сигурно иска да се погрее на чужд огън, ама това тук не е на Татуин. Това е Земята и е току под носа ни. Гръмне ли там, всички ставаме курбан. Няма смисъл някак. Нелепо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Ето кой командваПлевнелиев България е за запазване на суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна във връзка с усложнената ситуация в Автономна република Крим.Стреснат от този заповед:Путин внесе в Съвета на Федерацията искане за изпращане на руски въоръжени сили на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
deant
преди 10 години
ЕС много добре трябва да си помисли какво прави. Много се засилиха да се разсширяват на изток докато от другата страна вече има позиви за разпад. ОК вече сериозно се тресе от анти ЕС настроения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
Не мога да си обясня, защо още не са обявили независимост. Да не мислят с Янукович да играят още? До сега да са отцепили целия юг и да са оставили Украина без излаз на вода. А една граница на Русия с Румъния ще обезсмисли разните там потоци през черно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Влизай ... и изчисти *** !Абе как *** си представят филма - Русия да си остави, на произвола на съдбата, военната база в Крим !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
tati
преди 10 години
Тия Маймуни /хората/ луди ли са Как си го мислят само че Руснака ще се откаже и ще им Остави готова и голяма военна База Севастопол ей така -Подарък АЗ поне съм ходил 2-пъти със нашия военен флот /в/к Смели / на гости и знам за какво става на въпрос АБСУРД *** просто няма такъв филм това няма как да стане Русия винаги е имала излаз на Черно море -Просто някой не са във час -май са се надрусали със много хапчета и анаболи. Готов съм да им гледам сеира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Работите започнаха да миришат много лошо. Не знам дали Русия наистина е пратила някакви отряди да внасят смут, или някой друг се опитва да направи нещата да изглеждат така, но и в двата случая няма да свърши добре и единственото ми притеснение е че сме твърде близо и имаме много сънародници там. Ако знаех че ще се чувстват добре тук, веднага бих ги поканил като бегълци и им дал незабавно български паспорти - защото за разлика от сириици, афганистанци и разни други навлеци това са българи и точно за тях трябва да се погрижим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 10 години
Черната *** да не цирика от далече да не заличат бандитския му континент а дъщерята на хитлер да не се меси там щот да не се вее знамето на ссср в берлин отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още