IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще помогне на Украйна да уреди дълга си за руския газ

Засилват се опасенията за газова криза в Европа заради зависимостта ѝ от транспортирано през Украйна синьо гориво

18:30 | 04.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще помогне на Украйна да уреди дълга си за руския газ

Европейският съюз (ЕС) ще помогне на Украйна да уреди дълга си за доставките на руски газ, обяви днес еврокомисарят по въпросите за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от AFP.

"Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на Европейската комисия за подпомагане, която ще бъде одобрена в сряда“, обяви Йотингер, цитиран от БТА, в края на среща на европейските министри на енергетиката.

Световните медии предупреждават за риск от газова криза в цяла Европа, тъй като по-голямата част от Стария континент разчита на синьо гориво, което се транспортира през територията на Украйна.

„Като водещ газов производител Русия може би заплашва Европа с прекъсване на доставките заради кризата в Украйна. Евентуално прекъсване на газовите доставки обаче би засегнало някои държави доста по-силно в сравнение с други“, пише CNBC.

За разлика от петрола, който се транспортира с танкери, а цената му се формира на глобално ниво, природният газ, потребяван от Европа, се транспортира чрез газопроводи, а цената му се определя от Русия, посочва още медията. По-голямата част от газовите доставки за Европа преминават през Украйна. Така Европа е уязвима, ако Русия реши да използва синьото гориво като политически инструмент, посочва изданието.

Най-сериозен е проблемът за държавите от Централна и Източна Европа.

Според медията тази година обаче Европа е по-устойчива на евентуално „газово сътресение“ в сравнение с предходни години заради меката зима и солидните запаси.

Нарастват опасенията и в България за повторение на газовата криза от 2009 г. От Булгартрансгаз обаче успокояват, че няма такава заплаха.

Дружеството съобщи пред БНР, че няма информация за промяна на договорените количества природен газ, доставяни от Русия. В случаите на ограничение на доставките от Русия основният алтернативен източник е хранилището в Чирен, което може да обезпечи потребностите в страната за два месеца.

За БТА от икономическото министерство съобщават, че в момента в хранилището в Чирен има около 200 млн. куб. метра газ, които могат да задоволят потребностите на страната за
около два месеца.

Източник за алтернативни доставки е и съществуващата междусистемна връзка с Гърция, както и местният добив от находището "Галата", което през миналата година е осигурявало около 10 процента от потреблението на синьо гориво в страната.

От Реформаторския блок настояха днес България да подготви антикризисен план заради ситуацията в Украйна, както и план за алтернативни газови доставки.

“Ние от Реформаторския блок предупредихме, че е възможно намаляване или спиране на доставките от Русия – нещо, което 2009 г. видяхме, тогава една Тройна коалиция беше тотално неподготвена. Сега втора тройна коалиция е тотално неподготвена. Първата точка, която утре на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) следва да бъде разгледана, е срокът за изготвяне на такъв антикризисен план, заедно с най-важна точка – срокове за изграждане на алтернативните газови връзки”, коментира Мартин Димитров.

Според проф. Атанас Тасев, цитиран от БНР, е малко вероятно доставките на газ за страната ни да спрат, но и той изразява опасенията си заради закъснението при реализацията на алтернативните маршрути за доставка на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
:) Не е въпроса от къде се транспортира, а кой държи кранчето. И да не минава през Украйна, като му наложиш икономически и политически санкции, ще ти врътне кранчето много ясно. Трябва да сме подготвени за това, когато заставаме зад Украйна и да си понесем последиците. Не става само да изразяваш загриженост на думи и да няма никакви последици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още