IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предлагат енергийна помощ на Украйна

Предстои Конгресът да одобри 1 млрд. долара под формата на кредитни гаранции за смекчаване на ефектите от намалените руски енергийни субсидии

16:30 | 04.03.14 г. 4
САЩ предлагат енергийна помощ на Украйна

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Киев, за да демонстрира подкрепата си за младото правителство на Украйна, но и за да предложи 1 млрд. долара под формата на кредитни гаранции и техническа помощ на страната, съобщава The New York Times.

Кредитните гаранции са предназначени за подкрепа на усилията на Украйна да се интегрира със Запада, както и да се помогне на страната да смекчи ефектите от намаляването на руските енергийни субсидии.

Предстои кредитните гаранции да бъдат одобрени от американския Конгрес.

САЩ планират да изпратят и експерти, които да подкрепят централната банка и финансовото министерство в дефинирането на мерките за борба с корупцията. Обучени наблюдатели пък ще подпомагат провеждането на легитимни избори.

Американските власти предлагат подкрепа и за възстановяване на „откраднати активи“ - алюзия за милиардите долари, за които се говори, че са изнесени от страната от бившият ѝ президент Виктор Юнукович и влиятелни бизнесмени.

Вашингтон ще оказва на Киев и техническа помощ по отношение на оплакванията, които Украйна да внесе в Световната търговска организация срещу Русия заради опита на Москва да използва търговията като политически инструмент за натиск.

Американски дипломат, пожелал анонимност, съобщи междувременно, че до дни ще бъдат наложени и икономически санкции на Русия заради военната намеса в Крим. Той обаче не посочва точните мерки, които Вашингтон смята да предприеме.

Визитата на Джон Кери в Украйна – първата в ролята му на държавен секретар, е символична илюстрация на американската подкрепа за Киев на фона на усилията на Белия дом да убеди Европа също да се присъедини към усилията за противопоставяне на руския натиск върху новата украинска власт.

Кери планира да се срещне с изпълняващия длъжността премиер Арсений Яценюк и изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов, както и с лидерите от Върховната Рада. Американският държавен секретар ще посети и мемориала в памет на протестиращите, които загинаха по време на кръвопролитията на 20 февруари.

Администрацията на американския президент Барак Обама изпълнява двустепенна стратегия за оказването на икономически натиск върху Москва. Вашингтон предложи да бъдат изпратени и независими наблюдатели в Украйна, които да следят дали се спазват правата на рускоговорящото население. Засега обаче няма индикации, че Москва е премислила позицията си.

Междувременно Организацията за сътрудничество и развитие в Европа съобщи, че изпраща 10 наблюдатели в Украйна. Очаква се групата наблюдатели да се увеличи, тъй като те ще правят посещения не само в Източна Украйна, но вероятно и в Крим. Русия засега не подкрепя този ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Напротив! Постоянно обещават помощ но накрая дават само "кредитни гаранции".Сигурно тези гаранции са обезпечени с американски държавни облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Сиренето е с пари. Щатите не са обещавали безвъзмездна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
energetik
преди 10 години
Е сега вече там Шеврон ще се развихри на макс !Ама това е положението, украинците просто нямат друг вариант.Подозирам че и нас ни чака същото. медийната обработка вече е в ход, включително и в Инвестора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Кредитни гаранции значи.....Горките украинци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още