IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ наложиха санкции на руски и украински политици

На пролетната среща на лидерите на ЕС ще се обсъжда разширяване на наказателните мерки

16:46 | 17.03.14 г. 5
ЕС и САЩ наложиха санкции на руски и украински политици

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да наложат санкции, включително забрани за пътуване и замразяване на авоари, на 21 длъжностни лица от Русия и Украйна, съобщи в Twitter литовският външен министър Линас Линкевичус, цитиран от Ройтерс.

След среща, продължила около три часа, външните министри от ЕС постигнаха съгласие за списъка на лицата, на които да бъдат наложени санкции заради ролята им в завземането на Крим и вчерашния референдум за отделяне на региона от Украйна и присъединяването му към Русия, съобщава БТА.

Списъкът на засегнатите лица ще стане известен, след като бъде публикуван в официалния вестник на Евросъюза.
По думите на Линкевичус след няколко дни дни ще последват още мерки, когато лидерите на ЕС се съберат на среща на върха в Брюксел. Очаква се те да разширят списъка със санкционираните лица, като включат още висши фигури от обкръжението на руския президент Владимир Путин.

Наказателните мерки идват в навечерието на обръщението на руския президент Владимир Путин към кримските граждани. Очаква се той да предприеме стъпки за формализиране на присъединяването на областта към Руската федерация, посочва The Guardian.

Според изданието е било изключително трудно на 28-те държави-членки да постигнат съгласие за санкциите. АП съобщи, че няколко страни, сред които Испания, Португалия, Италия, Гърция и Кипър, са изразили резерви от ефекта на твърде бързите наказателни мерки срещу Москва.

Холандският външен министър Франц Тимерманс коментира, че санкциите са неизбежни. „Надявам се, че руснаците ще осъзнаят, че санкциите ще навредят на всички, но най-вече ще навредят на тях“, допълва той.

Междувременно Белият дом обяви седем имена – руски и украински политици, срещу които ще задейства санкции. Сред тях са съветниците на Путин Владислав Сурков и Сергей Глазиев, депутатите Леонид Слуцкий и Елена Мизулина, ръководителят на комитета на Съвета на федерацията по конституционното законодателство Андрей Клишас, говорителят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Санкциите се отнасят до техни лични активи, но не и до компании, които те управляват от името на руската държава.

„САЩ ще търсят отговорност и от лицата, които използват своите ресурси или влияние, за да подкрепят или да действат от името на високопоставени руски държавни служители“, посочва се в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Американското министерство на финансите обяви още, че налага санкции на бившия украински президент Виктор Янукович, бившият началник на генералния щаб Виктор Медведчук, както и сепаратистките лидери в Крим Сергей Аксионов и Владимир Константинов.

Междувременно Франс прес съобщи, че ЕС и Украйна ще подпишат политическия раздел на споразумението за асоцииране в петък, 21 март, по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, за да се отбележи европейската подкрепа за новите власти в Киев.

Същевременно съюзниците от НАТО също не признават референдума в Крим и го обявяват за незаконен. Това се посочва в съобщение на алианса, цитирано от БТА.

Отбелязва се, че референдумът е бил в разрез с конституцията на Украйна. Според НАТО условията, в които допитването се е състояло, са били порочни и затова са неприемливи. Уточнява се, че референдумът е бил насрочен прибързано, при условията на военна намеса, както и при ограничения и манипулация на медиите. Пактът добавя, че това е попречило на свободния дебат и така е подкопана достоверността на резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
звучи като "Дева Мария вече няма да прави секс с Путин". надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 10 години
Примерно Путин ще им блокира нефта и ще спрем да се питаме каква ли ще е причината за следващата криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Ако блокират парите на Путин и сие не мисля, че ще са много хепи :) Може и да са склонни на някои компромиси за да си върнат парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
albobo76
преди 10 години
Жалки палячовци, ха,ха,ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още