IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел на посещение в Гърция след двугодишна пауза

В Атина са въведени безпрецедентни мерки за сигурност, забранени са и протестите в центъра на града

16:41 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Меркел на посещение в Гърция след двугодишна пауза

Полицията в Гърция забрани протестите в централните райони на Атина заради посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде AP.

Меркел е на посещение в южната ни съседка ден, след като Атина се завърна на международните дългови пазари. 

По време на днешната визита на Меркел Гърция и Германия ще подпишат меморандум за разбирателство за създаването на гръцки инвестиционен фонд по модела на германската банка KfW, твърди германският всекидневник Handelsblatt. Желанието на премиера Андонис Самарас и на Меркел е да промотират създаването на една банка за развитие на малките и средни предприятия с евтини кредити. Според вестника двете страни ще финансират този т. нар. „Institution for Growth“ с по 100 млн. евро.  Очаква се този фонд, по примера на KfW, да предоставя изгодни кредити за малки и средни предприятия и така да насърчи допълнително икономиката. 

Синдикатите и крайнолявата опозиционна партия СИРИЗА подкрепят днешните протести в Атина, планирани извън забранените зони.

Ангела Меркел е сред най-гласовитите поддръжници на мерките за икономии, които действително помогнаха за нормализирането на публичните финанси на Гърция, но бяха доста болезнени за обществеността.

За последен път германският канцлер посети Гърция през 2012 г. Тогава също се проведоха масови протести, които преминаха и в сблъсъци.

Този път мерките за сигурност са още по-затегнати, тъй като кола-бомба избухна вчера пред централната банка на Гърция. Няма ранени и загинали, причинени са само материални щети.

Властите в Атина имат да извървят дълъг път, за да „излекуват“ напълно икономиката, която се сви с около 25% през годините на кризата, а безработицата надвиши 27%.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас разкритикува мерките за сигурност, като коментира в интервю, че Меркел никога няма да усети въздействието на мерките за икономии, които тя самата е предложила.

„Препоръчвам ѝ да посети някое болница, за да види условия като в Третия свят, или пък да отиде в някое училище, където учителите се мъчат да работят с недохранени деца“, посочи Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още