IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на нерви след телефонния разговор между Обама и Путин

Поредният кръг санкции ще зависи много от резултата от срещата в Женева в четвъртък

11:37 | 15.04.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. Снимка: Ройтерс

В много градове в региона от дни въоръжени протестиращи окупират сгради на полицията, тайните служби и други власти. Те настояват за регионален референдум за присъединяване към Русия.

В очевиден жест на помирение вчера изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов допусна провеждането на национален референдум за превръщането на страната във федерация, в която регионите ще получат по-голяма автономия.

В същото време Русия продължава да провокира Запада, пише WSJ. Както заявяват американски представители, руски изтребител-бомбардировач през уикенда е прелетял дванадесет пъти за половин час в близост до американски военен кораб в Черно море.

Барак Обама е подложен на натиск да накаже Русия с помощта на по-строги санкции. Засега САЩ само наложиха забрана за пътуване и замразиха чуждестранни активи на няколко десетки лидери.

Американски представители заявиха, че през следващите няколко дни санкциите ще бъдат затегнати. Въпреки това те подчертават, че Европейският съюз, чиято икономика е тясно преплетена с Русия, ще предприеме тази стъпка неохотно.

„Ние преглеждаме активно това, което се случва в източната част на Украйна, и какви са действията на Русия", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни в понеделник. „Работим с нашите партньори и оценяваме сами какви реакции да избираме". Въпреки това Карни отново изключи военен отговор от страна на САЩ.

Междувременно в понеделник външните министри от ЕС допълниха списъка с целенасочени санкции срещу отделни лица. Но и те първоначално не искаха да се налагат допълнителни санкции. Новината за решението дойде от британския външен министър Уилям Хейг. Според Ройтерс в следващите няколко дни ще бъде конкретизирано кои точно руски представители ще бъдат наказани за нарушаване териториалния интегритет на Украйна. Добавени са и четирима украинци за злоупотреби с държавни средства.

Френският външен министър Лорен Фабиус заяви, че ръководителите на ЕС биха могли да се срещнат през следващата седмица, за да увеличат натиска над Русия, ако преговорите в Женева в четвъртък не доведат до планираните резултати. „Мнението на Европа е да се повиши натиска, без това да застраши диалога", заяви Фабиус в Брюксел.

Министрите още веднъж повториха заплахата си за мащабни ограничения срещу Русия - включително търговски и финансови санкции - ако Москва продължи да дестабилизира 46-милионната си западна съседка.

Европейците обаче изглежда са единни, че ако Русия нахлуе в Украйна, ще са нужни по-строги икономически санкции. Сегашната ситуация обаче все още е далече от подобен сценарий и по-скоро представлява една сива зона, в която проруски сепаратисти с благоволението на Москва се борят в източната част на Украйна за по-голяма автономия, но без пряка военна намеса.

Поредният кръг санкции ще зависи много от резултата от срещата в Женева в четвъртък между САЩ, Русия, Украйна и ЕС в търсене на мирен изход от кризата, добавя Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 38 rate down comment 11
albobo76
преди 10 години
Обомба казал, че дипломатическо решение още било възможно, обаче в същото време изпраща военни кораби в Ч.море, нарушавайки спогодби между НАТО и Русия, прави "учения" в Балтийските държави, Румъния и България и праща шефа на ЦРУ в Украйна. Иначе Русия била агресорът. Както е казано в Библията - "По делата им ще ги познаете".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 13
Dimat
преди 10 години
N 5:Трудно може да се асимилира от нормален човек идиотизма,който си изказал,че "е нормална практика,да се месиш във вътрешните работи на една страна,щом не си я анексирал.Значи изпращането на войски в чужда страна и воюването на нейна територия,но без анексия е нещо съвсем "нормално".Така,както беше с Виетнам,Панама,Гранада,Афганистан, Ирак.Изпращаш войски,трепеш хора,поставяш на власт марионетно правителство и това всичко е съвсем нормално.Егати идиотизма,на едно извратено съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 40
MZ/X
преди 10 години
Има огромна разлика между това да се месиш във вътрешните работи на една държава и да анексираш територията и! Първото е нормална практика на всички велики сили в света, докато второто е прецедент, който не ставал от Втората Световна Война!Превратаджии са хора дошли на власт без избори, докато сегашните властимащи са избрани от мнозинството на законно избраните в украинския парламент депутати! Бунтовете за които говориш, щяха да са такива ако са организирани от цивилни, а не от служители на спецназ в униформи без обозначение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 34
melon
преди 10 години
Aйде рубладжиите да налазват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
abdul
преди 10 години
Говорили са си директно ? На какъв език ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още