IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква рекорден брой туристи през 2014 г.

Най-трудното вече е зад нас и през тази година икономиката ни ще започне да се възстановява, заяви гръцкият министър на туризма Олга Кефалояни

16:14 | 15.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция е била посетена от рекордните 18 млн. туристи през миналата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция е била посетена от рекордните 18 млн. туристи през миналата година. Снимка: Ройтерс

Гърция отчете рекордни резултати за туризма за миналата година и прогнозира още по-силна 2014 г., след като успешното ѝ завръщане на облигационните пазари отбеляза поредния позитивен сигнал за икономиката. Това заяви министърът на туризма на южната ни съседка Олга Кефалояни в понеделник, цитирана от Bloomberg.

„Най-трудното вече е зад гърба ни. Сега тенденцията се обръща и ще видим гръцката икономика да започва да се възстановява през настоящата година“, каза още тя.

Туризмът, който акумулира около една шеста от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, беше определен  от министър-председателя на Гърция Антонис Самарас като „първият двигател, който започна да издърпва икономиката ни от болезнената шестгодишна рецесия“. 

Гърция е била посетена от рекордните 18 млн. туристи през миналата година, след като към завръщащите се немски и британски посетители са се присъединили и туристи от развиващи се икономики като Китай и Бразилия. Прогнозите за следваща година пък предполагат още по-добри резултати, обяви министърът на туризма.

„Сигналите от всички наши пазари са изключително позитивни, давайки ни увереност, че 2014 г. ще постигне нови рекорди“, каза тя.

Пазарите, които традиционно захранват Гърция с туристи, също изпитаха трудности през последните години, но са започнали да се възстановяват, отбеляза Кефалояни. Страната може да очаква повече туристи от Великобритания, Германия и Франция през тази година, сочат данни за предварителните резервации на браншовата организация. Немците са най-редовните посетители на Гърция, следвани от британци, македонци, французи и руснаци.

„През първите три месеца на 2014 г. наблюдавахме 12-процентно увеличение на издадените в Русия визи, така че определено бих окачествила това като положителен знак“. По този начин Кефалояни отговори на въпроса дали посещенията от руски туристи, които достигнаха 1,4 млн. през миналата година, няма да бъдат повлияни от напрежението между Русия и Европейския съюз (ЕС) заради ситуацията в Украйна.

Освен че генерира приходи, туризмът е и основен източник на инвестиции в поразената от кризата средиземноморска държава. Част от правителствения план за подобряване на инфраструктурата е изработен така, че да увеличи дела на туризма в БВП на страната, каза Кефалояни.

Туристите обаче не са единствените, които отново обръщат поглед към Гърция. Компанията за управление на активи Oaktree Capital Group започна общ проект с местния хотелиер Sani SA през март за изграждането на до шест луксозни курортни комплекса.

„Това, че такъв голям фонд като Oaktree инвестира в страната, е много позитивен знак за нас“, каза управителят на Sani Ставрос Андреадис. „Това потвърждава, че доверието на инвеститорите към Гърция се завръща“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Тук "свободата" вече е наложена - Ъпа може да продължи и печалбата да се прибира /в достатъчна степен!/ не от местните маймуни, а от осигуряващите паричното предлагане ... като следствие от проведеното налагане на правила, осигуряващо "нормалното" парично предлагане, да става само чрез кредит на чужди пари с лихва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още