IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Санкциите са задънена улица

Важно е да се използват всички сили и ресурси, за да се осъзнаят задграничните партньори, твърди руският премиер

14:58 | 22.04.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дмитрий&nbsp;Медведев говори пред депутати от руската Дума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев говори пред депутати от руската Дума. Снимка: Ройтерс

Руското правителство реагира демонстративно спокойно на заплахите от допълнителни санкции от страна на Запада в рамките на кризата в Украйна.

„Сигурен съм, че можем да смекчим въздействието им, така че то да е минимално", заяви министър-председателят Дмитрий Медведев във вторник в реч пред държавната Дума, която бе излъчена по телевизията. В случай на нови санкции от първостепенно значение за Москва ще са защитата на икономиката и на руските граждани „от тези толкова недружелюбни актове", предава Ройтерс.

Санкциите са „задънена улица", заявява още Медведев. Ако Западът все пак наложи такива, то Русия няма да има "никакъв избор", освен да се защити срещу тях. „И ние ще спечелим накрая", каза Медведев.

Припомняме, че САЩ заплашиха Русия с нови санкции, ако правителството в Москва не вземе мерки срещу сепаратистите и не предприеме бързи стъпки за осъществяване на договорения в Женева мирен план за Украйна. Решенията включват разоръжаване на всички паравоенни групи в страната, както и освобождаването на окупираните административни сгради и места. Русия настоява и ултранационалистически и проправителствени групи да предадат оръжието си. Противно на Женевската конвенция обаче проруските сепаратисти и през Великденските празници са държали в окупация правителствени сгради в много градове в източната част на Украйна.

Според руската държавна информационна агенция „РИА Новости“ Медведев заплаши освен това американските компании за кредитни карти Visa и MasterCard, които са престанали да обслужват някои индивидуални клиенти в Русия в навечерието на американските санкции. "Чуждестранните партньори изключиха някои руски банки от международните системи за разплащане. Това е без съмнение нарушение на договорите, което не може да остане ненаказано", заяви Медведев, цитиран от „РИА Новости“. "Важно е да се използват всички сили и ресурси, за да се осъзнаят задграничните партньори".

Американският вицепрезидент Джо Байдън увери Украйна по време на посещението си в столицата Киев, че САЩ ще окажат политическа и икономическа подкрепа. Така например САЩ ще помогнат на почти фалиралата страна да стане по-малко зависима от руските газови доставки. Москва завиши напоследък значително цените на природния газ за Киев.

Байдън призова новото прозападно ръководство същевременно да се бори по-силно срещу "рака на корупцията". Американският вицепрезидент подчерта, че „планираните за 25 май президентски избори са най-важното гласуване в историята на бившата съветска република“. Заради безредиците в доминираните от рускоезичното население източни части вотът там се счита за застрашен. 

Развитието на кризата в Украйна може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 4
rover
преди 10 години
Колкото и да говорят руснаците, отсега нататък те загубиха напълно доверието на Запада. С непредвидими партньори не че няма да се работи, но ще се работи по друг начин. Някои разбират санкциите едва ли не като незабавно и пълно ембарго. Не - просто изолацията на Русия ще е бавна, но неспираща във времето. Не коментирам кой какви права има, кой е "добрият", кой "лошият". Просто така ще стават нещата, уверен съм в това. Нека да не се разчита прекалено на световната зависимост от руските ресурси. По време на Студената война западните държави все пак живееха без соцресурсите. За Русия връзките с останалия цивилизован свят са не по-малко необходими, отколкото техните ресурси на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
И светът не желае повече да е зависим от долара, но няма никой сила/смелост да им го каже, Иран пробваха, но са малки, Аржентина също и тея им налагат някви измислени санкции, че те трябвало да търгували с долари. И съм сигурен, че с руснаците ше ударят греда, трябва просто да се освободи светът от тяхния ФЕД това е чума и модерно робство. Трябва всякадържава да си търгува със собствената валута или със злато, не да слугува на американците като им купува тоалетната хартия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Jorkata
преди 10 години
Все "побеждава" щото все играе по свирката на Запада, а там играта изначално е нагласена. Мисля, че вече им писна да играят играта на другите и си измислиха своя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis
преди 10 години
Не напротив, но не е побеждавана, а ми се струва там по история Руско/Турската война може и да за 'загубили', то по онова време даже американците не знам къде са 'били' та не са се намесили. И наистина по ирония винаги съм мразел руския и имах двойки в училище, но като гледам модерния западен свят, как е 'забогатял', започва руския да ми харесва да ти кажа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
data
преди 10 години
ех , Русия все "побеждава" и все е на опашката в развития свят ! Ирония нали ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
Не се стряскай за тях и Наполеон и пробвал и Хитлер и кой ли не, но греда там историята говори, аз няма какво да кажа .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis
преди 10 години
И Русия не иска нови зони на влияние, тя зоната си беше под руско влияние от не знам коя война. Просто искат да си запазят влиянието и ще стане по един или друг начин. Не съм русофил и фен на Сталин, но другите са абсолютно същите изедници особено американците, като дадоха на заем, въздушни долари на Украйна и им прибраха златните резерви на хората. АЗ това го наричам пладешки грабеш и затова съм на страната на Русия и дано и Китай, Индия и Южната Америка се присъединят и започнат едно дружно разпродаване на тея долари, че ми писна на пискюла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 10 години
хахах , *** въглищата не стават за ручане , ни пък газа за пиене ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Русия имаше сериозен шанс да влезе в клуба на най-развитите държави в света, но те избраха пътя на самоизолация! Санкциите официално обявени или неофициални ще ги има! Никой няма да иска да прави бизнес с трудно предвидим парньор, който е готов на всякакви крайности! Търговията с Русия няма да спре, инвестициите също, но всеки ще си слага една огромна рискова премия, коато прави бизнес с тях и съответно обемът на бизнес активността ще падне много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
michaelis
преди 10 години
да видим, те имат ресурсите и то в излишък, не знам японци, европейци и американци какви собствени ресурси имат. Практиката на запада е да плячкосат и да притискат икономиките на бедните държавици с техните въздушни измислени пари и да им изкупуват ресурсите за жълти стинки, както правят в Африка, Индия, Южна Америка и т.н. Да ама сега ше ударят греда с тея, защото европейците са се *** от тея тъпотии на американците и тряя да им играят по свирката, но като спрат ресурсите към европа, ше видим ние кон боб яде ли. Руснаците пазар ше си намерят, Китай, Индия, Южна Америка, Африка и то няма да е в долари търговията, а тва гадовете най много ги боли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още