IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Украйна вече е в състояние на неплатежо-способност

Украинската икономика в продължение на много дълго време е натрупвала проблеми, докато най-накрая ситуацията "ескалира", смята бившият финансов министър

17:56 | 24.04.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дянков: При санкции срещу Русия пострадалите други страни едва ли ще получат компенсации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дянков: При санкции срещу Русия пострадалите други страни едва ли ще получат компенсации. Снимка: Ройтерс

По думите му новото правителство ще трябва да реши този проблем. А ако не стори това, всички други реформи ще бъдат безполезни. „Но освен това Украйна не проведе редица други реформи. Например, няма реформа в образованието. В допълнение страната не създаде реформа на пенсионната система. Освен това в страната много зле са уредени почти всички сфери на бизнеса. Всичко се прави чрез подкупи“, заяви още финансистът.

Той е на мнение, че няма да бъдат наложени значителни санкции срещу Русия. „Може би тези разговори за санкциите имат политическо значение, за да се повлияе на настроението на населението на САЩ и Европа. Но мащабни икономически санкции срещу такава голяма икономика като Русия са просто невъзможни, дори ако политиците искат да ги въведат. Страната заема важно място на световната икономическа сцена“, казва той.

Дянков припомни и примера със санкциите срещу Куба. „Но Куба е много малък остров, който изнася банани. А банани могат да бъдат закупени и от Ел Салвадор и Коста Рика. И тук бе възможно да се наложат санкции. А с Русия възниква следният въпрос - ако санкциите са срещу Русия, откъде другите страни ще купуват стоките, които сега купуват от Русия. И не става дума само за такива традиционни стоки като нефт и газ: под въпрос са също много важни материални ресурси и продукти за световната авиационна промишленост, автомобилната промишленост, химическата промишленост, които се произвеждат именно в Русия“.

Според него това не е единственият проблем. В Европа, и конкретно в ЕС, не съществува консенсус по въпроса за възможното налагане на санкции, добавя той. По думите му преобладаващото мнозинство се противопоставя на санкциите заради лошото състояние на европейската икономика през последните 5-6 години. Сега икономиката на ЕС наистина изглежда малко по-добре, отколкото преди една или две години, но темпът на икономическия растеж в Европа се колебае в диапазона от близо половин процент, припомня Дянков.

„Както казах, много индустрии в Европа, САЩ и Япония зависят от материали, продукти и производствен процес, който се случва в Русия. Така че е много трудно да се наложат такива санкции, които да не навредят и на промишлеността на западните страни, особено на европейските. А освен това Европа е един регион, който е длъжен да заговори най-сетне с един глас. Мисля, че е уместно дискусията за Украйна да бъде дискусия за причините за настоящата криза в страната. И възможността за санкции срещу тези, които доведоха Украйна до нея. В този смисъл има дълъг списък с украински олигарси, които са били на власт, и дори някои от тях управляват и сега. И аз мисля, че това са хората, които могат да бъдат държани за отговорни за настоящата ситуация в Украйна“, добавя той.

Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
Лаская се от мисълта, че след като беше в България, на Дянков му е дошъл умът в главата. Най-вече праявява чувство за реализъм. Приемам това, което говори. То вероятно е повлияно от прекия кантакт с руската действителност. Пък кой знае?? Вчера казаха по БНР негови думи - че единственото, което може да направи ЕС като санкция към Русия, е да спре турнето на руски балет в Европа. Смях се от сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 10 години
Средната класа трябва да изчезне и много богати и много бедни да останат....и по тази насока се работи много усърдно по всички направления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 16
Tony
преди 10 години
Сега дянков ще даде заповед за окупиране на Украйна!След това няма да им увеличава заплатите и няма да плаща на болниците да лекуват хората! :)Той е като оръжие за масово поразяване! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Всичко което е казал Дянков в това интервю е вярно. Познато ни е до болка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
alexx
преди 10 години
Дянката отиде в Русия да напляска руснаците...http://***.vestifinance.ru/articles/42083
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 13
krasssen
преди 10 години
В продължение да ги светне как се опосква здравната им каса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
Jay Gould
преди 10 години
Много им е мъчно на инвесторците за тоя *** :))) Откак отиде в Русия и тяхната борса взе да пада и се заговори за рецесия ;) Впрочем, нито една от прогнозите на този световно известен въздухар не се изпълни, така, че може да служи перфектно като обратен индикатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Didkata
преди 10 години
Дянков обеща, че Гърция ще е по-бедна от България до няколко години. Хич не се вижда да се случи.... Да купуваме украински книжа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Teo88
преди 10 години
Ама да бе, разбира се - Пицко!!! Знаех си, че нещо липсва в Украйна за да е пълен батака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
bozavino
преди 10 години
виж колко си кух бе, той сега бачка за руснаците ако не си разбрал, при това, вчера излезе статия не в Първи канал.ру а в Таймс, затова как средната класа в САЩ се пропуква и става мизерна. Мизерна, като това в главата на такива прости ***, претъпени от от лобисти и американски неправителствени структури, които оглавяваха и протестите против децентрализацията, за която бачкаше Дянков и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още