IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Украйна вече е в състояние на неплатежо-способност

Украинската икономика в продължение на много дълго време е натрупвала проблеми, докато най-накрая ситуацията "ескалира", смята бившият финансов министър

17:56 | 24.04.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дянков: При санкции срещу Русия пострадалите други страни едва ли ще получат компенсации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дянков: При санкции срещу Русия пострадалите други страни едва ли ще получат компенсации. Снимка: Ройтерс

По думите му има и друг аспект, който се обсъжда в по-малка степен - малките европейски страни са много чувствителни към санкциите. Особено тези, които вече са преминали през този път. „Говоря за 1999 г., когато бяха наложени санкции на Сърбия и Косово след разпадането на Югославия. Тогава редица страни, включително моята родина България, бяха против "тези санкции“. Тогава европейската икономическа общност обеща компенсация за щетите, но нищо не бе направено. Всеки си спомня този период - не само съседните страни, но също така и Латвия, Литва, Естония и така нататък“.

Компенсация за тези страни едва ли ще има, защото такъв механизъм в ЕС няма нито на бюджетна, нито на юридическа основа. Затова е и малко вероятно ЕС да реши единно за въвеждането на санкции, казва още Дянков.

На въпрос на водещата Татяна Наумова дали е възможно отделни страни от ЕС да въведат санкции, Дянков категорично отговаря отрицателно.

„Според европейския договор е невъзможен сценарий, според който някои страни да въведат санкции, а други – не. Според европейските договори е необходимо да се осигури еднакъв достъп до пазарите. Ако обаче дадена страна не е член на ЕС, хипотетично тя може едностранно да въведе санкции. Но дори и тогава тя не може да го направи, тъй като е част от общия пазар в единна европейска икономическа зона“.

Според Дянков сега е възможно да се обсъжда желанието на трети страни да предоставят помощ на Украйна под формата на дългосрочни заеми или безвъзмездни средства.

Както е известно, МВФ вече проведе няколко срещи с представители на Украйна и обеща около 15 млрд. долара. Въпреки това засега става дума само за разговори. Въпросът е дали ще има достатъчно пари за значими широкомащабни мерки. И отговорът според Дянков е отрицателен. „Тези пари ще бъдат използвани вероятно за изплащане на заплати и пенсии, тъй като правителството не разполага с достатъчно средства за това. Нека дам една проста цифра: само за подобряването на транспортната инфраструктура - пътища, железопътни линии, летища, Украйна се нуждае от 200 - 250 млрд. долара. Сега такива пари, разбира се, никой не е готов да предостави. И ще минат много, много години, преди страната да може да получи тази сума. Но дори и да има някой, който ще бъде готов да ги предостави, на кого да ги даде – на онези хора, които са управлявали страната през последните десетилетия и ограбиха половината от Украйна? Това е много трудна ситуация. Западните политици, от една страна, искат да се помогне на страната и обещават да дават средства, но от друга страна те осъзнават, че ако сега разпределят средства, има голяма вероятност тези пари просто да изчезнат“, заключава бившият финансов министър на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
Лаская се от мисълта, че след като беше в България, на Дянков му е дошъл умът в главата. Най-вече праявява чувство за реализъм. Приемам това, което говори. То вероятно е повлияно от прекия кантакт с руската действителност. Пък кой знае?? Вчера казаха по БНР негови думи - че единственото, което може да направи ЕС като санкция към Русия, е да спре турнето на руски балет в Европа. Смях се от сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 10 години
Средната класа трябва да изчезне и много богати и много бедни да останат....и по тази насока се работи много усърдно по всички направления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 16
Tony
преди 10 години
Сега дянков ще даде заповед за окупиране на Украйна!След това няма да им увеличава заплатите и няма да плаща на болниците да лекуват хората! :)Той е като оръжие за масово поразяване! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Всичко което е казал Дянков в това интервю е вярно. Познато ни е до болка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
alexx
преди 10 години
Дянката отиде в Русия да напляска руснаците...http://***.vestifinance.ru/articles/42083
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 13
krasssen
преди 10 години
В продължение да ги светне как се опосква здравната им каса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
Jay Gould
преди 10 години
Много им е мъчно на инвесторците за тоя *** :))) Откак отиде в Русия и тяхната борса взе да пада и се заговори за рецесия ;) Впрочем, нито една от прогнозите на този световно известен въздухар не се изпълни, така, че може да служи перфектно като обратен индикатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Didkata
преди 10 години
Дянков обеща, че Гърция ще е по-бедна от България до няколко години. Хич не се вижда да се случи.... Да купуваме украински книжа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Teo88
преди 10 години
Ама да бе, разбира се - Пицко!!! Знаех си, че нещо липсва в Украйна за да е пълен батака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
bozavino
преди 10 години
виж колко си кух бе, той сега бачка за руснаците ако не си разбрал, при това, вчера излезе статия не в Първи канал.ру а в Таймс, затова как средната класа в САЩ се пропуква и става мизерна. Мизерна, като това в главата на такива прости ***, претъпени от от лобисти и американски неправителствени структури, които оглавяваха и протестите против децентрализацията, за която бачкаше Дянков и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още