IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch и S&P повишиха перспективите за икономиката на Кипър

Възходящите корекции се базират на напредъка по заложените от ЕС и МВФ реформи

12:18 | 25.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch и S&P повишиха перспективите за икономиката на Кипър

Международните кредитни агенции Fitch Ratings и Standard & Poor's (S&P) повишиxa прогнозите си за икономиката на Кипър вследствие на напредъка по заложените от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) реформи.

Fitch повиши перспективата по кипърския дълг в чуждестранна валута от "негативна" на "стабилна", запазвайки обаче текущия рейтинг B. Същевременно институцията покачи рейтинга на островната страна в местна валута от CCC до B, предава ИТАР–ТАСС.

S&P от своя страна обнови дългосрочния рейтинг на Кипър в чуждестранна и местна валута от B- до B с "положителна" перспектива. Краткосрочнaта оценка на средиземноморската страна пък бе потвърдена на ниво B.

В основата на тези решения е продължаващият напредък в изпълнението на одобрения през март миналата година план за реформи с цел постигане на финансова стабилност.

Анализаторите от Fitch също така отбелязаха, че "намаляващият риск от рецидив в преструктурирането на Кипър" е довел до позитивна корекция на дългосрочния рейтинг в местна и чуждестранна валута.

"Обновлението се базира на подобрения бюджет и икономически показатели в сравнение с предишните прогнози, което води до осъществяването на по-солидни финансови акции като част от програмата за стабилизиране", се казва в изявлението на агенцията.

Експертите от Fitch признават, че икономиката на Кипър в момента е "по-устойчива, отколкото се очакваше". През 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) намаля с 5,4%, въпреки че "Тройката" международни кредитори очакваше спадът да бъде около 7,8 на сто.

Същевременно Fitch ревизира прогнозата си за свиване на икономиката на островната страна през 2014 г. от 5,1% до 3,9%.

От S&P пък предупредиха, че кредитоспособността на Кипър продължава да бъде изложена на значителни рискове. "В тази връзка агенцията обръща внимание на огромните по размер необслужвани заеми в банковия сектор, които към края на декември достигнаха 42%, а в някои банки надхвърлиха 50% от общия размер на отпуснатите заеми", посочиха от международната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
опит за блокаж на Транзакциите на Газпром, преебаха сумай ти народ в Кипър и сега са добрички и им вдигат летвата... дано да доживеем да ги видим как потъват SP5xx и Пич, че няям търпение вече ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още