IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се навършват 28 години от аварията в Чернобил

Най-голямата ядрена авария в света няколко дни бе пазена в тайна от съветските власти, докато радиационният облак се разсейваше

11:47 | 26.04.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Днес се навършват 28 години от аварията в Чернобил

28 години от ядрената авария в Чернобил се навършват днес. Аварията стана при пожар в реактора на АЕЦ Чернобил, Киевска област. Инцидентът бе запазен в тайна от съветските власти (тогава Украйна бе част от СССР) и стана ясен едва четири дни по-късно, когато радиационният облак стигна до Скандинавия, припомня Bulgaria On Air.

Това е най-голямата ядрена авария в света. През нощта на 25 срещу 26 април 1986 година изтичане на радиоактивно замърсяване след пожар зарази район от 30 км, а замърсяването с радиация обхвана почти 160 000 кв. км. Пострадаха северната част на Украйна, Беларус и западните части на Русия. Радиоактивност бе разнесена над цяла Европа.

В момента четирите реактора на АЕЦ "Чернобил" в Припят са затворени.

Делегациите в ООН на Русия, Украйна и Беларус предлагат нова концепция в сътрудничеството за Чернобил, съобщи Министерството на външните работи в Москва на страницата си във ФБ. Планът на ООН за Чернобил изтича през 2016 г.

По данни на Международната агенция за атомна енергия Украйна има 15 действащи ядрени реактора, произвеждащи 78000 GW.h (2013, IAEA). Други два реактора са в строеж, а постоянно затворени са четири.

Украйна е силно зависима от ядрената енергия, осигуряваща 56,42% от енергийните нужди на страната. Страната може да сключи с американска компания договор за доставка на гориво за три ядрени реактора, съобщиха руските агенции през март.

В света работят 435 ядрени реактора: най-много в САЩ (100), Франция (58), Япония (48) и Русия (33) по данни на Международната агенция по атомна енергия.

През март 2011 г. ядрената централа "Фукушима" предизвика голямо замърсяване в Япония. Земетресение и цунами след това предизвикаха авария в централата и изтичане на радиоактивна вода. 

Мениджърът на "Фукушима" призна на 17 април 2014 г., че непрестанните усилия да бъде овладян проблемът с радиоактивната вода са останали без успех. Осем месеца по-рано същото призна и министър-председателят на Япония.

Операторът Tokyo Electric Power се бори с проблема от 2011. Правителството на Шиндзо Абе обеща през 2013 г. половин милиард долара за решаване на проблема, но напредъкът по него не е голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Поръчкова авария, който не е разбрал досега, няма и да разбере!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Хубаво е по този повод всички родни български червенотиквеници да отидат на екскурзия в Припят и околностите та да разгледат резултатите от невероятните постижения на световните руски ядрени технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още