IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолирането на разпиляното ядрено гориво от Фукушима може да отнеме 40 години

Две години след аварията в централата проблемът с радиоактивните отпадъци нараства заедно с дейностите по почистването

15:17 | 11.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антиядрена демонстрация в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Антиядрена демонстрация в Токио. Снимка: Ройтерс

Успокояващо е да си мислим, че най-сериозният ядрен инцидент в историята след катастрофата в Чернобил е овладян и че АЕЦ Фукушима Даичи е устойчиво консервирана две години след аварията.

За съжаление един поглед в забранената 20 километрова зона около централата разкрива съвсем различна реалност, съобщава Рупърт Уингфилд Хайс, кореспондент на BBC от мястото на трагедията.

Най-критично е състоянието около полуразрушената сграда на реактор 4, където 1533 силно радиоактивни горивни елемента все още се намират на 5 етажа над земята извън стоманения саркофаг, изграден около реактора.

Операцията по изваждането им обаче едва ли ще започне преди края на тази година и ще приключи най-рано през 2016 г. В същото време, ако дотогава се случи ново голямо земетресение, вероятността сградата да се срути е огромна и това ще усложни работата по почистването.

Друг основен проблем за Tepco, японският оператор на централата, са десетките хиляди кубични метра силно замърсена с радиация вода.

Земетресението от 11 март 2011 г. сериозно е повредило основите на централата, причинявайки огромни пукнатини, през които в помещенията, където се намират реакторите, всеки ден се процеждат по 400 тона морска и подпочвена вода.

Тази вода е силно замърсена и не може да се изпомпва обратно в океана. Вместо това Tepco я складира в 1000-тонни контейнери, които обаче след 2 години вече няма да има къде да бъдат складирани. За момента те са разположени на площ от 37 футболни игрища, а компанията изсича гори, за да направи място за още.

„Трябва да съберем и безопасно да изолираме разпиляното ядрено гориво. Това ще отнеме 30-40 години“, коментира управителят на централата Такеши Такахаши.

Според администрацията на централата ще са необходими още 8 години, преди радиацията да се понижи до нива, при които работниците да могат се захванат с основната задача – извозването на 260 тона разтопено ядрено гориво, пише Bloomberg.

За извършването на подобно почистване след инцидента с американската ядрена централа в Three Mile Island, Пенсилвания, при който станахме свидетели на частично разтапяне на единичен реактор, бяха необходими повече от 10 години. Разтопеното гориво, което тогава трябваше да бъде събрано, беше едва 50 тона.

Проблемът с радиоактивните отпадъци в централата нараства експоненциално с дейностите по почистването. Става въпрос за 73 хил. кубични метра радиоактивен бетон, 58 хил. кубични метра радиоактивна дървесина  и 600 хил. литра радиоактивна шлака.

Във временни хранилища в района на централата са складирани и 480 замърсени с цезий филтри, всеки от които тежи 15 тона.

„Тези филтри ще трябва да бъдат съхранявани на сигурно място поне 300 години, тъй като цезият има 30-годишен период на полуразпад, а правилото гласи, че полуразпадът трябва да се случи поне 10 пъти, за да приемем, че радиацията се е понижила до безопасни нива“, казва Арни Гундерсен, главен инженер на консултантската компания за енергийни проекти Fairewinds Associates Inc. във Вермонт, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Видяхте ли, че няма нищо страшно? Особено на чужд гръб. Та се сещам за идиотското изказване на онзи генерал от "Швейк":"Пожелавам на всички такава прекрасна смърт".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още