IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честването на Деня на труда в Турция прерасна в безредици

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата

18:30 | 01.05.14 г.
<p>
	Напрежението на 1 май в Турция съвсем не е прецедент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Напрежението на 1 май в Турция съвсем не е прецедент. Снимка: Ройтерс

С демонстрация, която прерасна в безредици, отбелязаха Деня на труда в Турция. Затварянето на площад „Таксим” от полицията стана повод за стълкновение между силите на реда и обикновените граждани, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

В квартал Бешикташ полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата.

Протестиращите също демонстрираха агресия с камъни, коктейли „Молотов” и димки.

Паркът „Гези” се охранява от специалните части. Площад „Таксим” също е ограден с полицейски барикади, въпреки настояването на някои профсъюзи и организации точно там да се проведе митингът по случай първи май.

Ограничено е и движението на градския транспорт в центъра на града.

Турските медии съобщиха и за инцидент на една от големите магистрали в страната, в района на Кършехир. Автобус, превозващ участници за митинга в Истанбул, е катастрофирал. 30 души са ранени, някои от които сериозно.

Напрежението на 1 май в Турция съвсем не е прецедент. Година по-рано площад „Таксим” отново беше затворен, което също доведе до сблъсъци и ранени.

В страната още помнят 1977 г., когато на същата дата на площад „Таксим” загинаха 37 души, след като неизвестни откриха огън по множеството на митинга. Оттогава площадът е затворен за публични проява за Деня на труда. Изключение беше направено само през 2011.

Вижте кадри от Истанбул в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още