IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл предупреди Молдова да не поглежда на Запад

Защо Москва да поддържа статуквото, когато Молдова престава да бъде близка, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин

10:38 | 12.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кремъл предупреди Молдова да не поглежда на Запад

Изглежда, че властите в Москва са се заели с основно преразглеждане на геополитическите и икономическите перспективи в Източна Европа. Фокусът в региона постепенно се насочва и към Молдова, която според руския вицепремиер Дмитрий Рогозин не трябва да се асоцира с Европейския съюз (ЕС).

"Доскорошните ни отношения с Кишинев не могат да се върнат. Убеден съм, че асоцирането с ЕС ще промени неутралния статут на Молдова. Това се случва при всички, които се присъединят към ЕС и към НАТО", отбеляза вицепремиерът в интервю за руското издание "Комерсант".

Запитан за възможността за въвеждане на безвизов режим с Молдова, Рогозин заяви, че всичко е възможно.

"За да се стигне дотам, трябва да възникнат определени обстоятелства. За нашите молдовски трудови емигранти не е проблем. Това е близък до нас народ. Въпросът е, защо трябва Русия ще поддържа статуквото, когато Молдова, която се храни, попълва бюджета си от трудовата миграция, престава да бъде близка, приятелска или дори неутрална към руската държава", допълни Дмитрий Рогозин.

Представителят на руското правителство все пак посочи, че Кремъл не започва никакъв натиск върху Молдова. "Ние реагираме постфактум. Първата стъпка направиха молдовските политици. За нас не е ясно защо Молдова се насочи към оттегляне от отношенията с Русия", подчерта той.

Говорейки за ситуацията в Приднестровието, Рогозин заяви, че основната задача на Москва по този въпрос е да осигури граждански, икономически и политически права на руските граждани, но не и тяхната физическа защита, както бе в случая с Крим.

"Не виждаме заплаха от физическа гледна точка за Приднестровието. Основното предизвикателство за Русия не е физическа защита на руските граждани и сънародници в Приднестровието, а гарантирането на техните граждански, икономически и политически права", коментира Дмитрий Рогозин.

По думите му в момента ситуацията в региона е стабилна. Въпреки това съществуват множество трудности от икономическа гледна точка, тъй като Кишинев възнамерява да подпише за асоцииране с ЕС.

Същевременно молдовските власти заявиха, че са спрели руския вицепремиер да напусне страната с петиция, призоваваща Москва да признае сепаратистката област. Според информация на Министерството на външните работи на Молдова властите са конфискували от Рогозин кутии с подписи на летището в Кишинев. Предстои анализ на материалите.

По-късно Рогозин коментира от личния си профил в социалната мрежи Facebook, че молдовските чиновници са получили "само малка част" от подписите.

"Положихме необходимата грижа за по-голямата част от товара", каза той, добавяйки, че това е молдовска "провокация", която ще има "сериозни последици" за двустранните отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Мави е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Това не е вярно! Молдова е присъединена като резултат от секретните клаузи на договора "*** - Рибентроп" от 1939 г. Фактическото присъединяване е някъде през 1940 г. Не знам дали това е мотивирало Румъния да участва много активно на страната на Хитлер във войната, но румънските войски на съветска територия са оставили изключително лоши чувства у руснаците в районите, където са воювали. В Одеса "румънец" е *** дума, ползват я за обидни квалификации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
hellwitch
преди 10 години
Молдова е румънска провинция отцепена и присъединена от СССР като компенсация за участието на Румъния на страната на Германия през ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Въпрос на гледна точка.Когато господарят ти прави всичко за да те държи в мизерия и нищета без никаква алтернатива защо да не тръгнеш с рогата напред.И как така лесно решихте да обвините молдовците в "бандеровци", бандеровците са си само в Украйна, молдовците са по-скоро остатъци от Стара България и като територия и като народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 19
Jorkata
преди 10 години
Дано тия в Молдова имат повече акъл от украинците... то тряя си *** тъпака, за да имаш пример и пак да тръгнеш с рогата напред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
за да няма игра с публиката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още