IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Донецк, Луганск и Славянск са блокирани от затворени секции

Затворени секции и липсващи бюлетини могат да провалят изборния ден в тези размирни региони

12:48 | 25.05.14 г.
Изборите в Донецк, Луганск и Славянск са блокирани от затворени секции

Нито една избирателна секция за избор на президент на Украйна не е отворена в град Донецк, съобщи Reuters. Към 8 часа, когато започна изборният ден в Украйна, в самоотцепилата се област нямаше отворени секции, но час и половина по-късно част от местата заработиха и желаещите да участват във вота вече можеха да гласуват.

Според данните на Reuters в региона са отворени около 20% от избирателните секции. Регистрираните избиратели в Донецка област са 3,3 млн. души. По данни на руската информационна агенция „Интерфакс” работят под 13% от секциите – 300 от общо 2,43 хил.

Дори и открити обаче в някои от секциите няма изборни документи и доставени бюлетини, така че изборният процес е блокиран.

Много от избирателните секции в Луганска област, която също се самоотцепи от Украйна, както и в размирния Славянск, също остават затворени, липсват и бюлетини. В отворените секции, в които няма изборни книжа, секционните комисии очакват наставленията на централната комисия как да продължи изборния ден. 

The Washington Post отбелязва, че дори и да бъдат отворени всички избирателни секции в тези региони, не е ясно колко от жителите всъщност ще отидат до урните, за да гласуват за нов президент на Украйна.

Изборният ден в останалата част на страната започна нормално, макар и в някои секции са е имало известни закъснения, става ясно от съобщенията на сайта на украинската избирателна комисия. Средно закъснението е между 5-10 минути и причината е събирането на кворум в секционните комисии.

В някои от избирателните райони има опашки от желаещи да гласуват, се казва още в съобщенията на украинската комисия за обстановката в страната към 11 часа.

Изборите в страната се следят от хиляда международни наблюдатели. Голяма част от тях са разположени именно в Донецк и Луганск.

Жителите на Крим също могат да участват в изборите. Те обаче трябва да напуснат областта и да упражнят правото си на глас в секция в Южна Украйна.

Изборният ден в Украйна приключва в 20 часа време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още