IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко може да спечели още на първия тур*

Милиардерът има почти 56% от гласовете, но данните още не са официални

20:54 | 25.05.14 г.
Порошенко може да спечели още на първия тур*

Предварителните данни за изборите в Украйна показват, че милиардерът Петро Порошенко печели изборите още на първи тур, съобщи Bloomberg. Резултатите от exit poll-овете сочат, че той е получил 55,9% от гласовете на украинските гласоподаватели.

Втора е Юлия Тимошенко, която привлече 12,9% от гласовете.

В тези избори участваха 21 кандидати за президент на Украйна. От Bloomberg обаче допълват, че тези данни са към 18 часа, или два часа преди края на изборния ден в страната.

Ако все пак и резултатите от преброяването повторят тези данни, това означава, че втори тур за избор на президент няма да има. По закон президентът се избира с гласовете на половината избиратели.

Изборите в Украйна не минаха безоблачно – по-голямата част от секциите в Донецк, Луганск и Славянск останаха затворени. На много места бюлетини така и не бяха получени. Избори не се проведоха и в Крим, присъединен към територията на Русия.

Най-висока е избирателна активност в Киев, показват още данните.

Руският президент Владимир Путин ще признае този избор, прогнозира в ефира на Bulgaria on Air проф. Михаил Станчев. Според него Порошенко ще може да балансира не само по отношение на кризата във вътрешните провинции, но ще бъде балансьор и между Русия и Запада. Според Станчев постепенно напрежението в Украйна ще утихне.

Междувременно Порошенко изрази увереност, че втори тур на президентския вот няма да има, посочва ИТАР-ТАСС. В първо изявление след оповестяването на екзит полове 48-годишният Порошенко каза, че ще сложи край на войната в Украйна и ще върне мира в родината си, посочва Франс прес.

Порошенко съобщи пред журналисти, събрали се в предизборната му централа в Киев, че първото му пътуване в качеството му на президент ще бъде в област Донбас - района, в който се намират самопровъзгласилите се за републики Донецка и Луганска област. Порошенко посочи, че никога няма да признае руското анексиране на Крим, посочва Ройтерс. На въпрос за отношенията на страната му с Русия Порошенко каза, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са първостепенни за него и обеща, че Украйна ще бъде единна, а не федеративна държава.

Шоколадовият крал посочи, че няма да признае и референдумите за самоопределение в Донецк и Луганск от 11 май и изключи преговори с проруските сепаратисти, докато те не свалят оръжие., съобщава Dnes.bg. Той обеща също така страната му да следва пътя на европейската интеграция в съответствие с волята на избирателите.

Порошенко подчерта, че е готов да работи с Русия независимо от проблемите в двустранните отношения и подчерта, че двете страни трябва да намерят решения на най-неотложните въпроси.

* Актуализирано с коментар на Петро Порошенко

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още