IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши рейтинга на Латвия до А- със стабилна перспектива

Международната агенция посочва спадащия държавен дълг и силното икономическо представяне на страната

10:15 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P повиши рейтинга на Латвия до А- със стабилна перспектива

Агенция Standard & Poor's (S&P) повиши кредитния рейтинг на Латвия с една степен до А- със стабилна перспектива.

На 1 януари тази година прибалтийската държава се присъедини към еврозоната, а делът на държавния дълг към брутния й вътрешен продукт (БВП) продължава да спада, изтъква S&P, цитирана от WBPOnline.

„Повишеният рейтинг съответства на силното икономическо представяне на Латвия, като очакваме, че страната ще продължи да расте средно с 4% през периода 2014-2017 г.“, се казва в официалното становище на рейтинговата агенция.

Положителната оценка се базира и на предположението, че "фокусът на политиката ще остане върху постигането на устойчиви публични финанси, ще бъде насочена към пропазарни реформи и ще изпълни ангажиментите към Европейския съюз“.

По данни на S&P бюджетният дефицит на Латвия е спаднал до 0,9% от БВП през 2013 г., след като през 2009 г. бе 9 на сто. Агенцията предвижда, че държавният дълг на прибалтийската държава ще се свие до около 27% от БВП през 2017 г. от миналогодишните 32%.

Очакванията са латвийският икономически растеж да се ускори до приблизително 4% през тази година, както по-рано през тази година прогнозираха Международният валутен фонд, Европейската комисия и Централната банка на Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още