IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл заплаши Киев с вдигане на вносните мита

Повод за предупреждението стана споразумението за свободна търговия, което Украйна подписа с ЕС

15:39 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кремъл заплаши Киев с вдигане на вносните мита

Руските власти предупредиха, че могат да повишат вносните мита от Украйна, след като бившата съветска република подписа споразумение за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС) като част от по-широкия договор за асоцииране към блока.

"ЕС предпочита да създаде нови разделителни линии, разгръщайки политическото и икономическото си влияние сред общите ни съседи, без да взема предвид интересите на Русия", каза заместник-министърът на външните работи Василий Небензя пред вестник "Известия".

По думите му Кремъл има право съгласно правилата на Световната търговска организация да преразгледа своето споразумение за свободна търговия с Украйна чрез увеличаване на тарифите за внос до ниво, характерно за търговията с най-облагодетелстваните страни, с които обаче няма подобни договори.

Русия ще трябва да повиши митата, за да постигне "предотвратяване на наводнение от украинския износ на селскостопанска продукция", изтъкна Небензя. Според заместник-министъра завоят на Киев към ЕС "неизбежно" ще навреди на търговските връзки с Русия.

Украйна в момента се ползва със статут на страна член на Общността на независимите държави (ОНД). Ако Русия наложи по-високи вносни мита, това ще се отрази пряко на износа на Украйна, включващ основно неблагородни метали, зърнени храни, машини, оборудване и преработени храни.

Украйна изпраща 24% от износа си за Русия, като сумата достигна 15 млрд. долара през 2013 г.

Москва се опасява също, че в рамките на споразумението на ОНД за свободна търговия през Украйна може да се осъществява реекспорт на някои продукти от ЕС към Русия, за да се избегнат задълженията, които Кремъл налага върху стоките от Стария континент.

Русия, Беларус и Казахстан наскоро формираха Евразийския икономически съюз, който има за цел да се превърне в успешна алтернатива на ЕС. Украйна, водена тогава от бившия президент Виктор Янукович, планираше да се присъедини, но в крайна сметка избра ЕС заедно с две други бивши съветски републики – Грузия и Молдова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още