IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Развиващият се свят остава силно чувствителен към сътресения

Тенденцията може да постави основата за внезапни пикове на волатилността, посочи международната институция

09:34 | 29.06.14 г.
СБ: Развиващият се свят остава силно чувствителен към сътресения

Развиващите се икономики, които се радват на "забележително" благоприятни условия за финансиране през последните месеци, остават чувствителни към промените в нагласите на инвеститорите. Те могат да засегнат притока на капитали, посочва в нов доклад Световната банка (СБ).

"Сегашните условия на пазара са в подкрепа на перспективите пред развиващите се страни в краткосрочен план, но биха могли да насърчат инвеститорите да подценяват риска, а кредитополучателите - да увеличат ливъриджа", заяви базираният във Вашингтон кредитор. "Това може да постави основата за внезапни пикове на волатилността и резки промени при негативни новини", посочи още международната институция, цитирана от Bloomberg.

От месец март насам дългосрочните лихвени проценти и нестабилността на пазара спаднаха до "необичайно ниски нива", стесняващи спредовете на облигациите, отпускайки натиска за намаляване на разходите по заеми. Това задейства "обновено търсене на доходност, което подкрепи търсенето на активи и валути от развиващите се страни", се казва в доклада.

Ако доходността по дългосрочните облигации в САЩ се покачи с 100 базисни пункта, или с 1 процентен пункт, развиващите се икономики биха могли да бъдат засегнати от 50-процентов спад в притока на капитали. Тенденцията би имала "потенциално дестабилизиращи последствия" за някои от тях, се посочва още в доклада.

Глобалните финансови пазари показаха устойчивост срещу геополитическото напрежение през второто тримесечие, като конфликтите в Украйна, Сирия и Ирак не успяха да уплашат инвеститорите, се казва в доклада. Влошените условия биха могли да имат "по-тежки последици".

Международният кредитор анализира и ситуацията в САЩ, където икономиката отчита скромен растеж и стабилна инфлация. Този факт, съчетан с допълнителните улеснения от страна на Европейската централна банка, има перспективата в средносрочен план да подкрепи потока на капитали към развиващите се страни.

Притокът на капитали към развиващите се страни ще достигне 5,6 на сто от глобалния брутен вътрешен продукт през тази година – същото ниво, както преди една година. Равнището се очаква да намалее до 5,4 на сто през 2015 г. и до 5,1% през 2016 г.

В доклада също така се цитират нивата на корпоративния дълг в Китай като причина за безпокойство с оглед и на ситуацията на пазара на недвижими имоти, която води след себе си "повишен риск". Според данните на СБ общият дълг на втората по големина икономика в света е 240% от БВП.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още