IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Екополитиките могат да покачат ръста на глобалния БВП с 2,2 пункта годишно

Интервенциите са призив към правителствата по целия свят, посочи президентът на Световната банка Джим Йон Ким

17:47 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Екополитиките могат да покачат ръста на глобалния БВП с 2,2 пункта годишно

Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) може да расте с допълнителни 2,2% на година до 2030 г., ако правителствата реализират политики за подобряване на енергийната ефективност, управлението на отпадъците и обществения транспорт. Това показа нов доклад на Световната банка (СБ), цитиран от EurActiv.

Изследването, изготвено заедно с филантропската организация Foundation ClimateWorks, анализира ползите от амбициозните политики за намаляване на емисиите от секторите на транспорта, промишлеността и строителството, както и от отпадъчните горива в Бразилия, Китай, Индия, Мексико, САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Анализът установи, че преминаването към нисковъглероден транспорт и подобряването на енергийната ефективност във фабриките и жилищата би могло да увеличи глобалния растеж на БВП с допълнителни 1,8 трлн. долара на година, или 1,5%, до 2030 г.

Ако финансирането и инвестициите в технологии също се увеличат, световният БВП може да се разширава допълнително с 2,6 трлн. долара на година, или 2,2%, до 2030 г.

Докладът на СБ показа още, че климатичните политики също така биха могли да предотвратят най-малко 94 000 преждевременни смъртни случая на година, свързани със заболявания поради замърсяване до 2030 г.

"Тези интервенции трябва да се възприемат като призиви към правителствата по целия свят", заяви пред репортери президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

"В доклада се премахва друга фалшива бариера, друг фалшив аргумент да не се предприемат действия срещу изменението на климата", добави той.

През март доклад на ООН посочи, че последиците от глобалното затопляне могат да намалят световния БВП с между 0,2 и 2% на година поради проблемите с човешкото здраве, нарушаването на водоснабдяването и повишаването на морското равнище.

За да се ускорят действията по изменението на климата, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун покани държавни глави, правителства, бизнеса и гражданското общество на среща на високо равнище, която ще се проведе на 23 септември в Ню Йорк. Срещата ще има за цел да стимулира напредъка към постигане на споразумение до края на 2015 г., което да задължи всички страни да намалят емисиите на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още