IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отговаря на Запада с мега споразумение с Иран

Сделката "Петрол срещу стоки" ще разширява търговията и икономическото сътрудничество между Москва и Техеран

12:31 | 07.08.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реакцията на руския президент Владимир Путин не закъсня. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реакцията на руския президент Владимир Путин не закъсня. Снимка: Ройтерс

След като Западните сили разшириха санкциите си срещу руския бизнес, реакцията на Кремъл не закъсня. Русия и Иран се споразумяха за търговско и икономическо сътрудничество, или т. нар. от руските медии сделка "Петрол срещу стоки".

Обсъжданото повече от година споразумение се превърна в реалност, след като по-строгите антируски санкции провокираха Москва да се обърне за помощ на Изток, към Техеран.

Министерство на енергетиката на Руската федерация съобщи, че документът включва разширяването на търговията и икономическото сътрудничество в няколко области, особено в сферата на строителството и реконструкцията на производствените мощности, развитието на инфраструктурната мрежа, както и в доставката на машини, оборудване, потребителски стоки и селскостопански продукти.

Конкретните проекти, по които двете страни ще работят все още не са официално обявени, като следващото заседание на постоянната руско-иранска междуправителствена комисия е насрочено за септември. На него ще бъдат обсъдени конкретните стъпки за изпълнението на плановете, насочени към развитието на търговията между Русия и Иран, пише руският портал "Финмаркет".

Според "Комерсант" сделката не е фокусирана върху закупуването на ирански петрол от Русия. Първоначалните информации бяха за много големи обеми – до 500 000 барела на ден, или 25 млн. тона на година, което представлява около една четвърт от иранския петрол. Изданието обаче отбеляза, че договорените в крайна сметка обеми са далеч по-скромни – 2,5-3 млн. тона на година.

Според източници на вестника Иран ще продава петрола си "с малка разлика под цената на брента". Към момента спредът между търгувания в Европа сорт и лекия суров петрол е около 5 долара на барел.

В интервю за "Комерсант" руският посланик в Техеран Леван Джагарян изтъква, че в допълнение към суровия петрол Иран може да се предоставя на Русия и"нефтохимически продукти, цимент, килими, преработени плодове и зеленчуци".

Налице ще е и обратно движение на стоки и услуги от Руската федерация към азиатската страна. Според иранския посланик в Москва Мехди Санай Техеран се интересува от закупуване на руски машини, железопътни релси, тежкотоварни камиони, метали и зърнени храни.

Междувременно руските медии отбелязват, че Вашингтон се опитва да попречи на многомилиардната сделка в долари между Москва и Техеран. "САЩ се опитват да попречат на сделката, заплашвайки със санкции руските и иранските компании", посочва анонимен източник от руското правителство пред "Комерсант".

Според изданието Белият дом смята, че рязкото засилване на сътрудничеството между Москва и Техеран все още противоречи с действащите санкции срещу и международните договорки относно иранския ядрен въпрос. Администрацията на президента Барак Обама се опасява, че постъпленията от сделката с Москва може да отслабят интереса на Техеран за постигането на дългосрочен компромис по ядрената програма.

Освен поредицата санкции на Запада друга причина за бързото прилагане на руските планове е разширяващата се борба за големия ирански пазар. От края на миналата година, когато започна процесът на вдигане на санкциите срещу Иран, Техеран бе посетен от бизнес делегации от Китай, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Австрия, Швеция и някои други страни, припомня "Комерсант".

Припомняме, че по-рано тази седмица Владимир Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация".

Документът даде на властите във Федерацията указания "в дейността си да се ръководят от това, че в продължение на една година от влизането в сила на подписания днес указ, се забранява или се ограничава извършването на външноикономически операции, предвиждащи внос на територията на Руската федерация на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които идват от страна, приела решение да въведе икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, или присъединила се към такова решение". 

Путин възложи на правителството да състави списък с видовете селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които попадат под действието на указа, а също и да състави списък на конкретни действия, необходими за изпълнението на този документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Наистина още тогава много анализатори по света казаха, че света такъв какъвто го знаехме от последните 24 години си е отишъл завинаги. Още преди 2-3 години имаше публикации, които предичаха, че възможното излизане от кризата е нова голяма война. Мъча се да открия статията на един, който през 2012 описваше възможен сценарий за да се влезе в такава война. Най-лошото е, че той доста съвпада с това което става до сега. Той обаче предричаше тези събития от 2015 нататък.Дано да греша и всичко да се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Сакън, не думай.Изгореха ти дечицата в пропадналите САЩ, Бързо ги прибирай тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
"САЩ се опитват да попречат на сделката, заплашвайки със санкции руските и иранските компании" - чек малко са нали санкциите са от запада сиреч EU, USA към Русия, кои са USA да кажат че руските немали да търгуват с Иранските, между тея две държави аз не виждам да фигурира никакъв запад ... ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Още по време на Мейдана писах тук, че Третата Световна започна, но разни умници тук ми се смяха. Така и ще ги заварят бомбите - усмихнати и и убедени в победата на капитализма над комунизма... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Еееми май Иранската мечта за ядрени бомби ше се осъществи много по-бързо и не знам, май първи ше го отнесат в Израел ако много знаят ... :))) А бартера между тея вдете е само началото, чек да започнат и бартерите с китай и финито с петродоларите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Изглежда се влиза в спирала от взаимни санкции, въпреки изчакването на руснаците. Нищо чудно да започнат пак разузнавателни полети на безпилотни самолети на Иран и т.н. САЩ излязоха от Голямата рецесия през първата половина на 20-и век и станаха световни лидери, благодарение на две световни войни. Третия път стомната може да се счупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
това си е направо едно ново начало на една нова студена война, която бързо ще ескалира и не вярвам да завърши нито като съвсем студена, нито като съвсем гореща а по-скоро ще има всевъзможни провокаций и от 2-страни с много жертви както в украйна така и в много други точки по света..Напрежението ще расте и може да излезе от контрол ако в конфликтите се намесят Китай, Иран и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
това е държавник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Еххх .... до какво ли ще доведат още санкциите ....Русия да внася петрол от Иран .... точно петрол ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още