IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия въвежда данък върху продажбите за първи път от 2003 г.

От налога се изключват редица храни, наемите, здравните, комуналните и транспортните услуги, както и продажбата на недвижими имоти, земя и ценни книжа

15:52 | 13.08.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия въвежда данък върху продажбите за първи път от 2003 г.

Руското финансово министерство е представило правителствения законопроект за въвеждането на 3-процентов данък върху продажбите, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник в кабинета. Впоследствие новината бе потвърдена от ведомството.

По-рано източник на ИТАР-ТАСС съобщи, че принципното решение за въвеждането на регионален данък от 3% е било прието още на 30 юли по време на среща с президента. Идеята обаче не е била подкрепена нито от Министерството на финансите, нито от това на икономическото развитие. На 9 август държавният секретар Дмитрий Песков обаче заяви, че е било взето решение от руския президент Владимир Путин за въвеждане на налога.

Властите се опитват да върнат отново на сцената схемата, която се прилагаше до 2003 г. Основната тежест върху плащането на новия налог ще падне върху данъкоплатците и индивидуалните предприемачи.

Новият данък обаче няма да се прилага по отношение на голям брой хранителни продукти, детски дрехи и обувки, фармацевтични продукти, комунални услуги и наеми на жилища и помещения. Не се планира и облагането на продажбата на недвижими имоти, земя и ценни книжа.

Налогът няма да се прилага и при здравни услуги, здравни организации, отдих, образователни услуги, предоставяни от организации с нестопанска цел, услуги в областта на изкуството и културата, общински транспорт, железопътен транспорт и като цяло транспортни услуги в рамките на Руската федерация.

Очаква се въвеждането на данъка да подпомогне регионалните бюджети с 195 млрд. рубли (4 млрд. евро) през 2015 г., с 211 млрд. рубли (4,4 млрд. евро) през 2016 г. и с 230 млрд. рубли (4,8 млрд. евро) през 2017 г.

По-рано тази седмица стана ясно, че годишният икономически растеж на Русия се е забавил до 0,8% през второто тримесечие спрямо 0,9 на сто през първото. По този начин Федерацията е напът да запише най-слабия си растеж от 2000 г. насам, с изключение на 2009 г., когато икономиката се сви под тежестта на световната криза.

Централната банка прогнозира в края на юли, че икономическият растеж през второто тримесечие ще е близък до нулата. Тя също така очаква БВП на страната да се разшири с 0,4% през годината. Правителството е малко по-оптимистично, предвиждайки експанзия от 0,5% за годината в сравнение с 1,3% през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Я пак помисли. Кой почна интригата "Украiна" ? Ей, ама много избирателно помните. "Дори да били платено...си било вътрешна криза" - абе ти мислиш ли изобщо какво пишеш? Как да не ни засяга когато, нашите "партньори" се вряха и там и си правеха бизнес-планове на чужд гръб. А днес именно партньорите ни налагат санкции които се обръщат срещу нас.Туризма и имотите в БГ още нищо не ги е ударили според една съседна статия, стига си измислял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 9 години
Бъркаш , нали точно *** започна интригата с Крим ? Нали подкокуроса руснаците в Донецк ? Това на Майдана дори и да е платено от американците си беше вътрешна правителствена криза и нас релно не ни засягаше . Но воената ескалация удари туризма и имотите в Бг - та твоя любим *** директно ни бърка джоба - *** вие продължавайте да му пляскате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Днес западната пропаганда бърза да разори и умори от глад руснаците :]Водени от принципа "важно е на *** да му е зле", сме готови да си го набием здраво сами, ама за това не се говори много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 9 години
Всички гламави идеи на самовлюбени политици навсякъде по света рано или късно се плащат от обикновените хора . п.п. не се притеснявай руснаците с радост ша го поемат - нали *** е с 87 % одобрение :) . Дано се усетят че идеала им СССР има и реална и измерима цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
МОСКВА, 13 августа. /ИТАР-ТАСС/. Профицит консолидированного бюджета РФ по состоянию на 1 июля 2014 года составил 1 трлн 087 млрд 586 млн руб. Об этом говорится в материалах Федерального казначейства РФ.По сравнению с аналогичным показателем за январь-июнь 2013 года профицит увеличился в два раза.Доходы консолидированного бюджета РФ сложились в размере 12 трлн 671 млрд 170 млн руб., расходы - 11 трлн 583 млрд 584 млн руб.Доходы государственных внебюджетных фондов за первые шесть месяцев текущего года составили 3 трлн 625 млрд 597 млн руб., расходы - 3 трлн 370 млрд 937 млн руб. Таким образом, профицит государственных внебюджетных фондов составил 254 млрд 660 млн руб.Доходы консолидированного бюджета регионов за первое полугодие нынешнего года составили 4 трлн 052 млрд 063 млн руб., расходы - 3 трлн 961 млрд 851 млн руб. В результате профицит консолидированного бюджета регионов составил 90 млрд 212 млн руб.Вместе с тем профицит федерального бюджета РФ по итогам семи месяцев 20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
Всички дето слагаха минуси, са недоволни от налога или щото аз пиша за налога и съм прав в пробойните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Федералният бюджет на Русия е с профицит - виж данните от днес. Тук става дума за регионални налози -- в областите и другите субекти на федерацията. Не става дума за държаватаХайде всезнайковците, дежурни тук, се хванаха за клавиатурите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 15
needtoknowmore
преди 9 години
И това ще дойде, въпроса е принципен!Вова защитава блян на велика Русия и най-вече в икономически план велика - всяка една пробойна бързо може смени настроенията и да се подхлъзне жестоко! Този данък е именно такава пробойна, но няма да е само единствената ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
kefal
преди 9 години
Присмял се хърбел на щърбел.Забележи че няма да има данък върху храните, дрехи, лекарства и т.н. стоки за основна употреба.А какво да кажем ние, като при нас 20% ДДС се надчислява над цената на всичко и храна и дрехи и лекарства ... ? И хората си го плащат.Както се казва, Кога ще ги стигнем Руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 18
needtoknowmore
преди 9 години
Браво на Вова, от една страна натоварва народа си със санкции, а от друга ще го товари да плаща и резултата + дупките в бюджета! Хвала на такива лидери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още