IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армения търси импулс за икономиката си с присъединяването към Евразийския съюз

Евразийската интеграция няма да бъде противопоставена на диалога с ЕС, убеден е арменският президент

18:24 | 12.10.14 г.
<p>
	Серж Саркисян.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Серж Саркисян. Снимка: Ройтерс

Армения реши да се присъедини към Евразийския икономически съюз, за да даде нов импулс на развитието на икономиката си. Това заяви днес арменският президент Серж Саркисян след разговори със сръбския си колега Томислав Николич, който е на посещение в Армения, предаде ТАСС.

"С движението на стоки, услуги, капитали и работна сила, достъпа до енергоресурси и приемането на единни транспортни решения на евразийското пространство ще се появят нови възможности за повишаване на конкурентоспособността и ефективността на нашата икономика", каза Саркисян.

Той обаче подчерта, че е важно партньорите на страната да знаят, че евразийската интеграция никога няма да бъде противопоставена на диалога с ЕС.

"Диалогът продължава и ще продължи, тъй като много от интересите ни съвпадат", добави арменският президент.

Договорът за създаване на Евразийския икономически съюз бе подписан от президентите на Русия, Казахстан и Беларус на 29 май 2014 г. и ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

По време на посещението в Армения сръбският министър на икономиката Желко Сертич подписа с арменския външен министър Едуард Налбандян споразумение за икономическо, научно и техническо сътрудничество, както и меморандум за разбирателство в областта на туризма, съобщи днес президентската служба за сътрудничество с медиите. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още