IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди жители на Крим не могат да получат вложенията си в украински банки

Освен от хаоса в банковата система на полуострова украинските кредитори са затруднени от това, че много кримчани не обслужват заемите си

11:26 | 30.11.14 г. 29
Автор - снимка
Създател
Хиляди жители на Крим не могат да получат вложенията си в украински банки

Осем месеца след като Руската федерация присъедини Крим към своята територия, финансовите последици от това все още се усещат на полуострова, пише Ройтерс.

Хиляди граждани на Крим имат ограничен или никакъв достъп до спестяванията си. Загубите за украинските банки продължават да се трупат, докато заеми на стойност милиарди долара в региона не биват обслужвани. Адвокатите на банките пък подготвят правни действия срещу Русия, която конфискува много от техните сгради, оборудване и пари.

Междувременно Крим е попаднал в нещо като паралелна реалност. Повечето банкомати вече не приемат банкови карти, освен руски, докато с чуждите кредитни карти не може да се купи нищо. Повечето чужди мобилни телефони не получават сигнал, а дори и да имат покритие, обаждането до други жителите на Крим се оказва доста сложно, тъй като повечето от тях трябваше да сменят номерата си, понеже услугите на украинските оператори в региона бяха прекъснати.

След присъединяването на Крим Русия на практика срина съществуващата банкова система в региона, принуждавайки украинските банки да затворят, премахна украинската валута и набързо замени мрежата за банкиране на дребно. Последвалото финансово сътресение навреди на много бизнеси и усложни живота на хиляди жители, карайки ги да преминават през кафкианска бюрокрация, за да си получат парите.

Ситуацията се влоши през април, когато по време на телевизионно предаване на зададен към него въпрос Владимир Путин на практика посъветва гражданите на Крим с кредити към украински банки да не си плащат вноските, както и стана.

„Ако държавният глава им каже да не си плащат, защо да го правят?“, коментира Александър Дубилет, председател на „ПриватБанк“, която има отпуснати заеми на стойност над 1 млрд. долара в Крим.

Общо украинските банки са имали заеми за около 1,8 млрд. долара към физически и юридически лица в Крим до присъединяването на полуострова към Русия, по данни на Централната банка на Украйна.

Андрий Пишний от „Ощадбанк“ пък споделя, че 99,99% от заемите на банката в Крим, на стойност над 500 млн. долара, сега са просрочени.

Рязкото повишаване на броя на лошите кредити пък затруднява изплащането на депозитите от страна на украинските банки, според член на Украинската централна банка. Фактът, че руснаците са завзели повечето от техните клонове, офиси и документи, също не помага. „За да работим ефективно, имам нужда от достъп до клоновата ни мрежа, банкоматите ни, документите и архивите ни“, коментира Пишний.

От правна гледна точка банките трябва да върнат парите на вложителите си от Крим, тъй като Украйна не признава присъединяването на областта към Русия, посочи заместник-гуверньорът на Украинската централна банка Олександър Писарук. Наличието на просрочени заеми за стотици милиони долари обаче затруднява процеса. „Ако трябва да изплатиш вложенията, но кредитите ти не биват обслужвани, имаш дупка в капитала“, обясни той.

За да помогне на кримчани, Москва компенсира вложителите със сметки в украински банки чрез фонд, гарантиращ депозитите в руските банки. По данни на Фонда за защита на вложителите в Крим, който е част от руската Агенция за гарантиране на влоговете, към 6 ноември са изплатени над 500 млн. долара на 196,4 хил. вложители.

Компенсацията обаче е ограничена, като фондът има лимит от 15 хил. долара за една банкова сметка. Новият заместник-премиер по икономическите въпрос на Крим Евгения Бавикина каза, че се надява фондът да изплати останалите пари на вложителите чрез продажбата на конфискуваното от украинските банки имущество. Освен това правителството на Крим препоръчва на хората да изплащат кредитите си на фонда, вместо на украинските банки.

Бавикина посочи, че фондът е компенсирал повечето хора, които са подали заявление за това. В хиляди случаи обаче се оказва трудно да бъде потвърдено колко пари има в даден депозит. А при липсата на останали работещи клонове на украинските банки в Крим, до нужните за потвърждаване регистри обикновено няма достъп, споделят кримчани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
Относно твърдението ми- "...а агресията не е само от руска страна. .." Това са идиотии." , моля- представете доказателства, годни за съд, че освен рф, и друга държава е извършила международното престъпление "агресия" в Украйна .Аз твърдя, че не съществува друга държава в света, освен рф, която извърши агресия в Украйна през 2014г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Да ти кажа, имам чувството, че съвсем на опаки си изтълкувал репликата ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
1. Всеки юрист е длъжен да съобщава фактите от обективната реалност.2. По т.2- Вашето становище не е защитено с аргументи, а по същество е просто Ваше лично мнение.3. По т.5 - вероятно очаквате времето, когато атака , дпс и бсп, заедно с руски войски, ще организират и проведат противоконституционен военен преврат в България и ще се отвори Белене за такива субекти като мен?:) Има доооста да почакате:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
1) Не мисля, че съм те обидил в коментарите си. Ако съм - извинявай.2) Не защитавам газпром, а желанието ми за интерконектори, шистов газ и независимост мисля, че ясно го доказват.3) "Твърдението, че България без руски газ е фалирала държава, е абсолютна ЛЪЖА." и "Доста от тях са на такъв етап, че до 2-3 месеца може да заработят всичките" са взаимно си противоречат. Хората ясно разбират кой е "ЛЪЖЕЦА" от коментарите.4) "Това са идиотии.", "неуки ***", "тук се изхвърляте с абсолютни глупости" ще оставя без коментар.5) Добре си пази дипломата за юрист, защото очевидно само тя ти е останала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 13
юрист
преди 9 години
"...а агресията не е само от руска страна. .." Това са идиотии. Оставете този въпрос на юристите, гледайте си живота, възхвалата на газпром и не се занимавайте с неща извън Вашата компетентност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Значи фашизма и убийството на над 2 милиона души е демагогия? То това заключение ли стигна философският ти ум? Или ти си 99 степен демокрация? Брачед СНН ,БТВ и ФОКС не са новинарски канали да знаеш! Те са за такива кът тебе - невежи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Това, което се опитвам да ти каже е, че в момента за едни хора на няколко стотин километра в североизточна посока силата на законите е изчерпана и всеки ден умират хора (не от естествена смърт), а агресията не е само от руска страна. И за двете страни на конфликта законите не работят. Те не само се съдят, те си спират тока, водата, въглищата, газа. интернета, национализират банки, предприятия, територия и др. със силата на пушкалата. Там законите не работят.Замисли се сега (понеже си юрист) в какво състояние е правната система в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
"... В момента налягането по тръбата е под договореното. .." Това е правно основание, което може да служи за много неща:) Освен ако газпром не извади антидатирано писмо / за чието съществуване липсват данни към настоящият момент/,с което съгласно ТЗ предупреждава булгаргаз за това, че с начална дата еди коя си, намалява налягането в тръбата...:) Хайде да не обсъждаме казуси, без да сте публикували автентичният договор между газпром и булгаргаз:) Всяка фирма си има юристи, но това не значи, че другите юристи не знаем 99% от същите неща и начина на мислене на юристите на фирмите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Почваш да ме изненадваш за юрист с 15 годишен стаж.. В момента налягането по тръбата е под договореното. Мислиш ли, че някой ще бъде санкциониран за това? Сериозно ли мислиш, че след всичките закони и международни договорености включително и нарушаването на границите на Украйна и санкциите от страна на ЕС и САЩ на някой в Кремъл в момента му пука за тези "дългосрочни енергийни договорености" и че утре няма да кажат: "Щом вие ни налагате санкции и ние Ви налагаме."Сериозно: Аз мисля, че в момента налягането по тръбата е умишлено занижено, за да занулят националните газови запаси, за да няма мърдане в бъдещият момент когато реши фактически да го спре (Тогава не ми се мисли за Украйна). Мое мнение е това. Факта е, че в момента сме зависими, а независимостта "МОЖЕ" да дойде след 2-3-4-5 месеца (при мека зима), ама може и да не дойде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
Всеки дългосрочен договор съдържа задължително клаузи за условията , при които се прекратява или променя. Сега е момента булгаргаз да натисне газпром с искане за качествено различна цена за доставка на руски природен газ за България, Ако иска- нека *** врътва кранчето- ще има да плаща милиарди евро неустойки + ще загуби доверието на ес газов пазар+ ще бъде изхвърлен от ес газов пазар.. Дали това е добре за интересите на газпром и рф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още