IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Крим върви надолу въпреки присъединяването към Русия

Прекъснатите връзки с Украйна лишават полуострова от хранителни стоки, банкови услуги и туристи, а цените могат да скочат с 25-50% в идните месеци

16:54 | 06.06.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спестяванията на кримските граждани сега са в ръцете на руския фонд за гарантиране на влоговете. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спестяванията на кримските граждани сега са в ръцете на руския фонд за гарантиране на влоговете. Снимка: Ройтерс

Страстите около геополитическата криза, разпалени от руското анексиране на Крим, изглежда се охлаждат. Но по всичко личи, че за 2-милионното население на Крим се задава друга криза, пише Bloomberg Businessweek.

Въпреки културните и исторически връзки на полуострова с Русия Украйна е неговата икономическа връзка, снабдявайки региона с всичко – от хранителни стоки през банкови услуги до украински летовници, които формират 70% от кримския туризъм. След като тези връзки се скъсаха, Крим е изправен пред опасност от задълбочаване на икономическите проблеми.

Туристическата индустрия се срина, в банковата система има смут, а цените растат, след като Русия спира доставките от Украйна. Дори McDonald’s избяга, затваряйки три ресторанта на полуострова. Русия обеща помощ, включително и план за създаването на регион в Крим по подобие на казината в Лас Вегас. Но помощта няма да дойде достатъчно бързо, за да разреши това, което кримският премиер Сергей Аксьонов описва като „временно икономическо затруднение“.

Ударът за туризма е особено тежък. Хотели, които принципно биха били напълно резервирани през май, едвам достигнаха 10% заетост, сподели директорът на кримска туроператорска агенция по време на туристическо изложение в Москва миналия месец, твърди Moscow Times.

Министърът на туризма на Крим изчислява, че половината от населението на полуострова припечелва от дейности в сектора.

Цените на хранителните стоки растат, след като граничният котрол ограничава доставките за региона, споделят от базирания в Киев Международен център за политически изследвания.

Руските митнически власти, позовавайки се на регулации в здравеопазването и на други забрани, отказват да приемат някои от доставките, идващи от Украйна. Именно те формираха 80% от съдържанието на рафтовете в супермаркетите в Крим, разкрива анализаторът в Центъра Ярослав Ковалчук.

„Изчислихме, че цените може да скочат с 25% или дори с 50% през следващите няколко месеца“, казва той. След като Русия увеличи пенсиите на кримските пенсионери с 50% и обеща, че ще повиши заплатите в публичния сектор, то, според Ковалчук, „те няма да усетят поскъпването“.

Спирането на дейността на контролираните от Украйна банки в Крим и приемането на руската рубла като официална валута от 1 юни за сметка на гривната само увеличават трудностите. Почти всички банки на полуострова са затворени, оставяйки клиентите в ръцете на руския фонд за гарантиране на влоговете, за да им върне спестяванията. А Русия гарантира суми за не повече от 20 000 долара. Повечето трансакции в Крим се осъществяват само в кеш, защото дебитните и кредитните карти са вече неизползваеми.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Крим е около 2 500 долара – почти една четвърт от показателя само за украинската столица Киев. Русия обеща, че през следващото десетилетие ще налее до 48 млрд. долара в кримската икономика, включително за построяването на нови пътища, летища и 5-километров мост, който да свързва полуострова с континентална Русия.

И все пак няма гаранции, че Русия ще изпълни обещанията си, тъй като нейната собствена икономика се е насочила към рецесия.

Към момента изглежда, че Крим е откъснат от света много повече, отколкото е бил някога. Дори доставките през Черно море – още една икономическа опора за полуострова – буквално спряха заради ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
Ах, колко им се иска на някои да е така. Вероятно добре им плащат да си затварят очите за всички фактори. И сигурно в момента е така. То ние без война пък изоставаме от страните, които бяха във война (или са). Да си спомним само войната в бивша Югославия - те се развиваха по-добре от нас, дори когато воюваха. Искате ли още примери? Смятате ли, че тези ниски темпове на растеж от 2008 г. насам имат някакво значение за развитието ни и са нещо повече от ПР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 5
melon
преди 9 години
Който се сближи с руснаците, това го чака - рецесия и мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 7
supertrader
преди 9 години
На Русия икономика в Крим не и трябва, пък и от хората там няма нужда ! Ще бъде надолу докато опразнят полуострова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 17
SSIW
преди 9 години
Така е, с Русия известно време ше са надолу , ако бяха останали с Украйна неизвестно (колко) . Дайте да не се заблуждаваме, за кого предстои по-неясно бъдеще, дали за Крим или за Украйна, чува се нещо от порядъка на - 5% само тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 9
Tigerman
преди 9 години
Щом се вързаха-обвързаха с Русия ще вървят известно неопределено време само надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 8
Tigerman
преди 9 години
Щом се вързаха-обвързаха с Русия ще вървят известно неопределено време само надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 10
Joel
преди 9 години
Мисля, че след година горчиво ще съжаляват. Дано не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 12
milioner4e
преди 9 години
Да бе да, не вярвам. В момента Крим цари благоденствие, благополучие и текат реки от мед и масло. Все пак са във великата Русия. Не вярвайте на тия западни *** кво ви говорат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 21
wenci
преди 9 години
Много плосък и повърхностен коментар. /Вероятно преведен от американски сайт./ Дори термините са грешни "...Анексията или анекс е едностранно, насилствено присъединяване на територия към друга територия...".Прехода там е наистина шоков. Но не генерира бежанци както от източна Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 19
Internet
преди 9 години
Фалиралата държава Украйнахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още