IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юридически спънки може да свалят санкциите на ЕС срещу Янукович

Замразяването на авоарите на бившия украински президент, наложено от Брюксел, е било предприето прибързано, посочват запознати пред WSJ

11:10 | 12.12.14 г. 1
Юридически спънки може да свалят санкциите на ЕС срещу Янукович

Пакетът от санкции, наложен от Европейския съюз (ЕС) над бившия украински президент Виктор Янукович и някои от неговите приближени заради обвинения в корупция, се натъква на юридически спънки, които може да принудят Брюксел да извади от списъка най-малко няколко имена. Това твърдят служители и дипломати от Евросъюза, цитирани от The Wall Street Journal (WSJ). 

Според изданието въпросът за замразяването на финансови активи, наложено от ЕС спрямо 22-ма души, включително Янукович и двамата му синове, може да се отрази на ефективността на санкциите, наложени от Cъюза, които сега са негов ключов външнополитически инструмент. ЕС вече загуби серия от съдебни дела, касаещи ирански и сирийски граждани и компании, които успяха да докажат незаконността на наложените им санкции.

Според дипломати и служители възникват подобни юридически проблеми и за над две трети от 22-мата, които в момента са обект на санкции заради обвинения в злоупотреба с държавни средства. ЕС вероятно ще трябва да снеме замразяването на авоари на трима украинци, включени в санкционния списък през пролетта, защото делата, които се водят срещу тях в Украйна, издишат, твърдят дипломати.

Адвокати на ЕС обаче виждат проблеми и в замразяването на авоарите на други 13 души и смятат, че вероятно са били некоректно информирани от украинските власти за делата срещу тях.

Замразяването беше наложено в хаотичния период в Украйна след бягството на Янукович от страната в края на февруари в резултат на уличните протести. По-късно временният генерален прокурор на Украйна, който движеше тези дела, беше сменен. 

Запознати със случая длъжностни лица признават, че замразяването на авоари, наложено от ЕС, е било предприето прибързано по време на силен политически натиск върху ЕС да отговори на събитията в Украйна. Те твърдят, че Брюксел се е опитал да провери данните, предоставени от Киев, но се оказало невъзможно да бъде проверена цялата информация, подадена на разследващите.

WSJ отбелязва, че санкциите, наложени на Русия и на проруски сепаратисти, замесени в конфликта в Източна Украйна, не са под въпрос.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Скоро ще се заговори и че прибързано са подкрепили един неонацистки държавен преврат, и че прибързано са въвели санкции срещу Русия заради прибързани обвинения за сваления малайзийски самолет... Абе изобщо, какво може да очаква човек от управление на Третия пол?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още