IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи рейтингa на "Газпром" в чуждестранна валута

На лице риск е от допълнително усложнение в следващите месеци, посочи кредитната агенция

14:18 | 24.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Moody’s понижи рейтингa на "Газпром" в чуждестранна валута

Moody’s понижи рейтингa в чуждестранна валута на „Газпром“ от ниво Baa2 до Baa1 с негативна перспектива. Агенцията аргументира решението си бързо влошаващата се икономическа среда в Русия.

Според експертите на лице риск е от допълнително усложнение в следващите месеци. Поради тази причина рейтинговата агенция понижи рейтингите на повече от 60 руски компании, в това число петролната „Татнефт“ и петрохимичната „Нижнекамскнефтехим“.

По-рано друга международна рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) отбеляза бързото влошаване на паричната гъвкавост и влиянието на отслабващата икономика върху финансовата система. Според анализаторите това поставя под натиск Руската федерация.

В становището бе посочено, че Русия може да изгуби своя кредитен рейтинг от инвестиционен клас още през следващия месец, тъй като рязкото поевтиняване на рублата и слабата икономика упражняват натиск върху финансите ѝ.

S&P постави под наблюдение с негативна перспектива дългосрочния кредитен рейтинг на федерацията, който в момента е на най-ниския инвестиционен клас – BBB.

Иначe „Газпром“ отчете постъпления в размер на 1,65 млрд. долара. Това е вторият транш от договорените в Брюксел 3,1 млрд. долара, с които украинската компания „Нафтогаз“ погасява част от задълженията си за доставките на руски газ за периода ноември-декември. Първият транш в размер на 1,45 млрд. бе преведен на 4 ноември.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Аз не виждам нищо лошо в това да искаш за ресурсите си собствената валута, а не чужда, която да носи инфлацията и проблемите в къщи. То значи за америте рейтинга тряяя да е ZZZ- защото имат само долари. Значи кой нема долари е *** ....:)) Е да но хората се усетиха и не желаят да плащат сметката на съседната маса, кой иска да я плаща ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още